„Chiar nu știu de ce nu a respectat premierul programul de guvernare. Aceasta e dezamăgirea mea. Premierul va trebui să vină în BEX să prezinte bugetul colegilor. Nici nu știu dacă știa până am adus eu discuția. Riscul e ca după aceste creșteri de salarii și pensii, la rectificarea bugetară să se taie de la investiții”, a spus Cîțu, luni seara, la Digi 24.
El a insistat că acestea trebuie să ajungă la 7% din PIB.
Circa 12 ore mai târziu, Alina Gorghiu a criticat Guvernul fiindcă nu grăbește adoptarea legislației privind ceertificatul verde.
„Italia impune vaccinarea obligatorie și pentru angajații din educație, poliție, armată și administrație. Franța ia și ea măsuri mai drastice. Certificatul sanitar se va transforma la începutul anului 2022 într-un certificat de vaccinare, care poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă. În Marea Britanie, premierul Johnson a prezentat deja un nou sistem de restricţii antiepidemice, cu trei niveluri de alertă.
În tot acest timp, România este în așteptare. De săptămâni întregi, PSD ne spune că certificatul verde va fi adoptat în Camera Deputaților.
Nu mi-e clar ce se vrea, dacă se vrea ca Guvernul să-și asume răspunderea referitoare la introducerea certificatului verde.
Ar fi de neînțeles de ce s-ar opta pentru această soluție, în condițiile în care există o majoritate solidă în Parlament. #HaicuCertificatulVerde”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.
Tot marți, a intervenit și secretarul general adjunct al PNL, Gheorghe Pecingină. „De ce 7 şi nu 6,7%? Aud zilele acestea poziţionări care lasă de înţeles că 6,7 sau 7% buget pentru investiţii e tot pe acolo, deci de ce insistă PNL aşa tare pe cifra asta care, în fond, nu se schimbă prea mult, conform bugetului adoptat ieri de Guvern. Poate părea o diferenţă insignifiantă, dar în sume reale, diferenţa este undeva la aproximativ 3,4 miliarde lei (6,71% din PIB înseamnă la acest moment 88,8 miliarde lei) (...)
Or toată filosofia programului nostru de guvernare se bazează pe investiţii mari, care să susţină creşterile din sectorul social. Dacă nu ai investiţii, nu ai creştere economică şi nu vei avea cum să plăteşti pensii, salarii mai mari, alocaţii mai mari în viitor. Sistemul nu are cum să fie sustenabil.
Argumentul preşedintelui PNL pe acest subiect a fost mai clar de atât. El spune: procentul de 7% din PIB pentru investiţii este legat de pachetul social pe care l-a propus PSD. Pensiile şi alocaţiile creşteau şi în programul propus de PNL, dar PSD a cerut mai mult, iar ca să dai mai mult, trebuie să investeşti mai mult”, a spus Pecingină.