ANI: Fostul trezorier PSD, avere nejustificată de un milion de lei. Drăghici, încă un dosar penal

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.04.2020 - 12:03
Mircea Drăghici. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Agenția Națională de Integritate (ANI) susține că fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, trimis în judecată deja pentru fraudarea fondurilor de la stat primite de partid, nu poate justifica peste 1,1 milioane de lei și 15.600 de euro.

SHARE

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.184.547 lei și 15.600 euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către Drăghici Mircea, Deputat în cadrul Parlamentului României, în exercitarea mandatului 2016 – 2020.

 Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Pitești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Drăghici Mircea”, a transmis Agenția Națională de Integritate, într-un comunicat de presă. 

ANI a făcut o sesizare, pentru verificarea averii deputatului, și la Direcția Națională Anticorupție, „cu privire la posibile indicii privind încălcarea dispozițiilor Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, în ceea ce privește încasareasumei în cuantum de 313.247,04 lei reprezentând venituri din chirii, de la societăți comerciale care, la rândul lor, realizau venituri în baza contractelor de prestări servicii de la o formațiune politică”. 

De asemenea, ANI a cerut verificări și din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, „cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislației fiscale în ceea ce privește înregistrarea contractelor de închiriere aferente perioadei 2017 – 2018, în anul 2019, respectiv după demararea cercetărilor de către Agenția Națională de Integritate, în baza cărora a încasat suma de 313.247,04 lei”, și Oficiulului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, „cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislației în materia spălării banilor, în ceea ce privește imobilele dobândite în anul 2018 de fiicele persoanei evaluate, cu suma totală de 100.000 lei, de la bunicii acestora, care anterior, în anul 2015, le dobândiseră de la persoana evaluată și de la soția acestuia, pentru suma de 59.800 euro”.

Mircea Drăghici, judecat pentru că a fraudat fonduri de stat

Fostul trezorier al PSD și apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de către DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și delapidare.

Procurorii scriu în rechizitoriu că în perioada februarie - iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

„Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, notează DNA. 

Anchetatorii au stabilit că în februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, Mircea Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

„În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție. 

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de către PSD, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului, arată procurorii. 

A cumpărat și mașini cu banii PSD

DNA a mai descoperit că Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul PSD, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

„Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.

Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză”, a menționat Direcția Națională Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Newsweek România a dezvăluit în premieră aceste informații

Newsweek România a dezvăluit în decembrie 2018 că peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro sunt beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție.

Deputatul Mircea Drăghici a fost trezorierul Partidului Social Democrat, funcție direct subordonată șefului partidului. Adică lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, orice decizie a trezorierului PSD era, practic, o decizie a șefului PSD.

Din această postură, Mircea Drăghici gestionează banii partidului. Iar un partid care se laudă cu peste 400.000 de membri are un buget generos. 

Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. 

O parte din acești bani publici, necesari – în principiu – activităților cotidiene, organizatorice ale unui partid, câteva milioane s-au dus în stângisme „de caviar”: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250. 

Cele trei mașini – cumpărate cu banii jos de către PSD! - valorează în jur de 188.000 euro. 

Și, culmea, nici măcar nu au fost folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Cât se poate de personal.

Astfel, soția fostului trezorier Drăghici, Georgiana Drăghici, conducea Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. 

Citește anchetele Newsweek România

Anchetele care au schimbat viața publică

CEL MAI CITIT DOSAR Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

DNA confirmă o nouă dezvăluire Newsweek: Mircea Drăghici i-a oferit soției un Mercedes din banii PSD

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te