ANALIZĂ Cum a pierdut alegerile George Simion, candidatul sprijint de Rusia? Ce greșeli a comis?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.05.2025 - 12:20
Cum a pierdut alegerile George Simion, candidatul sprijint de Rusia? Ce greșeli a comis? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum a pierdut alegerile George Simion, candidatul sprijint de Rusia? Ce greșeli a comis? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum a pierdut alegerile George Simion, candidatul sprijint de Rusia? Ce greșeli a comis? Analiști ai publicației ucrainene European Pravda, cu o vastă experință în modurile de acțiune ale Kremlinului și ale președintelui Vladimir Putin, au creionat o radiografie a eșecului.

SHARE

Alegerile prezidențiale din România s-ar fi putut încheia foarte prost atât pentru România, țară membră UE și NATO, cât și pentru Ucraina.

George Simion, un politician clar pro-rus, care a exprimat pretenții teritoriale împotriva Ucrainei și este declarat persona non grata în această țară, avea toate șansele să devină noul președinte al României.

Cu toate acestea, acest scenariu a fost evitat. Câștigătorul celui de-al doilea tur a fost primarul independent proeuropean și proeuroatlantic al Bucureștiului, Nicușor Dan.

De ce a avut loc această victorie până la urmă? Mai mulți factori au jucat un rol decisiv, explică analiști ai European Pravda.

Citește și: George Simion va contesta alegerea lui Nicușor Dan: „Nu sunt muiere... Va pușca”. Ce șanse are?

Cum a pierdut alegerile George Simion, candidatul sprijint de Rusia. Ce greșeli a comis?

Diaspora a făcut cu adevărat diferența. De fapt, am asistat la un caz unic, când președintele Moldovei, Maia Sandu, a votat la alegerile dintr-o țară vecină.

A existat, de asemenea, o prezență ridicată la vot în orașe, ceea ce l-a avantajat pe Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, un candidat favorizat de alegătorii urbani.

O altă explicație este că există întotdeauna o parte a populației care se mobilizează în momentele critice.

Acest efect a fost prezent, deoarece s-a văzut o creștere importantă a prezenței la vot în turul 2 al prezidențialelor față de primul tur.

Citește și: Fiefurile „tradiționale” PSD în care românii au votat Nicușor Dan, deși partidul nu l-a susținut

Conform rezultului final, se pare că au venit la urne cei care doreau ca România să rămână parte a Europei.

Un alt factor neașteptat în alegerile din România a fost poziția populației de etnie maghiară.

În ciuda apelurilor premierului ungar Viktor Orbán de a vota pentru Simion, minoritatea maghiară din România l-a susținut pe Nicușor Dan.

Citește și: Subprefectul PSD de Argeș: Nicușor Dan, un securistoid al sistemului. George Simion era mai bun

Scenariu cu doi candidați prezidențiali anti-sistem. Simion abandonat de ruși în momentul critic

De asemenea, România a experimentat un scenariu în care doi candidați prezidențiali anti-sistem au ajuns în turul al doilea.

Nu numai Simion, ci și Dan pot fi considerați anti-sistem.

Câștigătorul cursei prezidențiale este un politician al unei noi generații, format în condiții politice complet diferite. Prin urmare, el poate fi considerat și anti-sistem - cel puțin în raport cu sistemul politic actual al României.

Tocmai de aceea, conform tuturor previziunilor, doar Dan era capabil să îl învingă pe Simion în turul al doilea.

Ceea ce a fost surprinzător este faptul că George Simion nu a profitat de ocazie pentru a stârni agitație.

Un rol important l-au jucat marja dintre candidați și lipsa de sprijin extern. Mai exact, rușii l-au abandonat în mod deschis în momentul critic.

Ce urmează după alegerea lui Nicușor Dan. Risc extremist ridicat în cazul anticipatelor

Președintele ales Nicușor Dan este pregătit să îl nominalizeze pe actualul președinte interimar Ilie Bolojan ca nou prim-ministru - un candidat care se așteaptă să fie susținut și de social-democrați.

Bolojan are o reputație de tehnocrat mai degrabă decât de ideolog, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru șefia guvernului.

Dacă această opțiune eșuează, există un plan de rezervă: un guvern tehnocrat. Deși s-ar putea să nu aibă o majoritate stabilă, acesta ar putea aduna voturile necesare din partea diferitelor facțiuni.

Iar dacă Parlamentul României respinge două dintre nominalizările de prim-ministru ale președintelui, țara trebuie să organizeze alegeri parlamentare anticipate.

Acest scenariu va fi cel mai probabil evitat. Alegerile parlamentare anticipate prezintă un risc ridicat din cauza popularității în creștere a partidelor de extremă dreapta.

Victoria lui Dan este cel mai benefic rezultat pentru Ucraina. Cu Dan ca președinte, se așteaptă ca România să continue să sprijine Ucraina, apreciază European Pravda.

În plus, este probabil să se reia lucrul la un tratat de parteneriat strategic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te