Alina Gorghiu vrea o lege prin care numărul femeilor să fie egal cu cel al bărbaților din politică

DE Bianca Iosef | 26.10.2022 - 17:13
Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului- Foto: FACEBOOK

România are nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant al femeilor în viaţa publică, a declarat, miercuri, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

SHARE

"Sunt una dintre femeile din România care atunci când a intrat în politică a crezut în şansa de a face politică pe picior de egalitate cu bărbaţii. Şansa asta s-a dovedit a fi iluzorie. În timp ce treceau anii, am constatat că nu se fac aceleaşi progrese pe care mi le imaginam cu privire la sensibilitatea societăţii româneşti pentru rolul femeii în viaţa publică, motiv pentru care, dacă la început de carieră credeam că nu este nevoie să impui cote de gen în politica românească, vă spun cu toată responsabilitatea că am suportat un exerciţiu de maturizare accelerată şi am ajuns la concluzia că avem nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant al femeilor în viaţa publică", a afirmat Gorghiu, la conferinţa "Reprezentarea politică a femeilor în România", organizată de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Ea a precizat că, în prezent, femeile reprezintă peste 51% din populaţia ţării noastre.

Citește și: Gorghiu: România ar putea pierde banii din PNRR dacă nu reglementează problema pensiilor speciale

"Atunci când ai mai mult de jumătate din populaţie femei şi vocea femeilor nu este auzită în forurile legislative, în Executiv, în Consilii de administraţie, în viaţa publică în general, atunci este limpede că o parte din tematica din societate, din agenda publică a societăţii nu se regăseşte în niciun fel de proces de decizie. În Parlament, la momentul acesta, avem o reprezentare de 18 - 19 procente, iar în Guvern avem minunatul procent de 9, asta pentru că am dublat prezenţa prin Ligia Deca de foarte scurtă vreme. (...) Până la 50%, e cale lungă. Lucrurile acestea se pot realiza cu o critică constructivă, cu măsuri legislative coerente", a transmis Alina Gorghiu.

Citește și: Neurologul Vlad Ciurea spune ce să faci dimineața pentru un creier sănătos. Când bei cafeaua

Preşedintele interimar al Senatului i-a rugat pe parlamentari să încerce să trateze "mai puţin superficial" tema femeii în politică.

"Mă gândesc foarte serios la o iniţiativă legislativă care să reglementeze, dar expres. O să mă gândesc la o modificare legislativă care să spună aşa - nu ai o listă care să aibă şi femei şi bărbaţi în mod echilibrat, atunci lista este de drept respinsă, anulată. Cu toate nuanţările pe care merită să le facem în această iniţiativă legislativă, vă cer suportul în a construi acest proiect de lege", a explicat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te