Alexandru Rafila a fost și până acum pesedist. În USL, era vicele Departamentului de Sănătate al PSD

DE Alexandru Pop | 16.10.2020 - 09:19
Alexandru Rafila la PSD în 2011/FOTO: DC News
Alexandru Rafila la PSD în 2011/FOTO: DC News

O frază precum "a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Departamentului Sănătate din PSD, Alexandru Rafila" apărea într-o știre din ianuarie 2012 și arată că, de fapt, conexiunea medicului Alexandru Rafila cu PSD nu e vreo noutate.

SHARE

"Partidul Social Democrat (PSD) a format un grup de lucru care să elaboreze un pachet de patru legi sectoriale în domeniul sănătăţii care să reglementeze sănătatea publică, asigurările de sănătate, asistenţa medicală şi funcţionarea instituţiilor din sănătate, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Departamentului Sănătate din PSD, Alexandru Rafila.

<Sănătatea nu are nevoie de o lege mamut, ci de un set de legi sectoriale>, a spus Rafila.

El a precizat că setul de legi va fi <armonizat> în USL, va fi dezbătut public şi va constitui baza unei noi legislaţii în domeniul sănătăţii, dacă în toamna acestui an PSD va reveni la putere.

Alexandru Rafila şi-a exprimat satisfacţia că actuala putere apelează la specialişti în sănătate care au activat şi în guvernarea social-democrată.", scria în ianuarie 2012 EpochTimes România.

Citește și: Alexandru Rafila s-a înscris în PSD. Va candida pentru un loc de deputat, primul pe lista Capitalei

În septembrie 2011, o altă știre îl cita pe Rafila cu aceeași calitate:

"O serie de principii ale viitorului program de guvernare al USL în domeniul sănătăţii au fost analizate de specialişti din cadrul <Am avut ca invitaţi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor, ale farmaciştilor, ale asistenţilor medicali, împreună cu care am încercat să generăm o serie de concluzii care să fie o bază de discuţii pentru un viitor program de guvernare al USL. (...) Aceste discuţii vor continua, nu este vorba de o poziţie finală a USL, aceste principii constituie preocupări ale noastre>, a declarat, după încheierea dezbaterilor, medicul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Departamentului de Sănătate al PSD.

Unul dintre principiile de bază discutate a fost acela ca fondurile existente să fie folosite integral şi transparant pentru sănătatea cetăţenilor din România, iar creşterea procentajului din PIB alocat sănătăţii să se facă progresiv, în următorii ani, de la nivelul actual de 3,8% până la un nivel de 6%, care este nivelul minim la nivelul Uniunii Europene.

Un alt principiu se referă la pachetul social de servicii de sănătate, care va fi bazat pe nevoi şi pe costuri reale, modul de acordare şi de finanţare a acestui pachet urmând să fie diferenţiat în funcţie de categoriile de beneficiari.

Alte două concluzii se referă la regândirea programelor naţionale de sănătate şi dezvoltarea unor programe la nivel regional, ţinând cont de patologiile specifice, precum şi la remodelarea procesului de descentralizare, prin acordarea unor puteri reale autorităţilor locale.

Un ultim punct asupra căruia participanţii la discuţii au căzut de acord este cel referitor la lărgirea accesului populaţiei la servicii de sănătate, în special la cele de medicină primară, medicină de familie şi din ambulatoriile de specialitate."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te