ANALIZĂ Lui Băsescu îi lipsesc 24.000 de voturi ca să îl îngroape pe Nicușor Dan

DE Valentin Mirică | Actualizat: 21.09.2020 - 16:02

Sondajele arată că bătălia pentru București devine tot mai strânsă și voturile pe care le va colecta Băsescu ar putea înclina balanța.

SHARE

Potrivit surselor din alianța PNL-USR-PLUS, circa 80% din voturile pe care le va lua Traian Băsescu sunt luate de la Nicușor Dan. 

Dacă luăm în considerare ultimul sondaj de opinie prezentat chiar de Nicușor Dan, în acest moment intenția de vot este: 33% - Nicușor Dan, Gabriela Firea - 30%, Traian Băsescu - 9%, iar 18% din electoratul care va veni la urne este indecis. 

În 2016, prezența la București a fost catastrofal de mică: 33%. Numărul alegătorilor era în 2016 aproximativ același ca și acum: circa 1,8 milioane. O comparație cu alegerile din alte state arată că pandemia a diminuat sensibil prezența la urne. Însă, probabil, acest fapt va ajuta PSD, care are o mașinărie de partid extrem de bine pusă la punct, care ajunge la nivel de scară de bloc, unde activiștii de partid se vor ocupa să-i aducă la urne pe cei pe care-i știu că votează cu acest partid. 

Luând, deci, în considerare o prezență la vot de 550.000 de alegători, în București (deci, circa 30%, cu 10% mai puțin decât în 2016), folosind sondajul lui Nicușor Dan, ar însemna că rezultatele ar fi: Nicușor Dan - 183.000 de voturi, Firea - 165.000 de voturi, iar Băsescu - 50.000 de voturi. 

Totuși, acum circa o lună sociologul Barbu Mateescu estima un scor mult mai bun pentru Băsescu: “Dacă ne uităm la PMP în București, partidul a avut 11,3% din voturi la primul său scrutin, la care Băsescu nu a candidat, și 7-8% la fiecare din celelalte trei, la două el candidând. Prin prisma scorurilor PMP a beneficiat de multă emoție la momentul apariției sale, după aceea stabilizându-se indiferent dacă Traian Băsescu este sau nu în prim-plan).

Ce înseamnă asta în vederea alegerii primarului? Cu 69 de mii de voturi și o prezență la vot ca la ultimele locale, Traian Băsescu ar obține un scor de 12%“. 

În consecință, dacă Traian Băsescu ajunge la 74.000 de voturi, cu 24.000 în plus peste estimarea din sondajul lui Nicușor Dan, el l-ar scoate din cursă pe candidatul PNL-USR-PLUS. Din cele 24.000 de voturi în plus, circa 19.000 ar veni de la Nicușor Dan, deci acesta ar putea să scadă sub Firea.

Dincolo de aceste estimări foarte largi, sunt foarte multe necunoscute pentru că sondajul lui Nicușor Dan are o marjă de eroare de 3,4%, deci teoretic el și Firea ar putea fi la egalitate. În plus, nu există în acest moment nici o estimare privind prezența la vot. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.