12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.11.2021 - 11:22
12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism / digi24

În guvernul condus de Nicolae Ciucă există numeroși membri care nu au experiența sau pregătirea pentru a conduce respectivele ministere.

SHARE

Newsweek România vă prezintă lista miniștrilor pe care studiile și pregătirea profesională nu îi recomandă să dețină repectivele portofolii.

Considerăm că studiile și experiența profesională constituie baza pentru ca un ministru să poată gestiona domeniul care i-a fost încredințat. Aceste două elemente nu reprezintă și garanția că respectivul ministru va avea o activitate de succes în domeniul pe care îl are de administrat.  

Din 20 de miniștri monitorizați, asupra unuia (Gabriela Firea) nu ne putem pronunța. Nu este clar cu ce se va ocupa ministerul Tineretului și Familiei.

Un număr de 12 miniștri nu au experiența profesională și educațională pentru a gestiona domeniile pe care le au de administrat.

Un număr de 7 miniștri au studii compatibile cu domeniul pe care îl au de gestionat.

PSD:

Transporturi - Sorin Grindeanu

A terminat Facultatea de Matematică, Specializare Informatică Universitatea de Vest Timişoara. Are studii postuniversitare de specialitate Specializare Baze de date. S-a specializat în sociologie în Italia. A fost asistent universitar Facultatea de Sociologie şi Psihologie - Universitatea de Vest Timişoara. A fost patru ani viceprimar în Timișoara înainte să ajungă deputat. A fost și ministru al comunicațiilor.

Munca - Marius Budăi

Marius Budăi a fost ministru al muncii între noiembrie 2018 și noiembrie 2019, deși nimic nu îl recomanda pentru acest post. Ministrul Muncii și-a făcut studiile la „fabrica de diplome“ Spiru Haret. Între 2004 și 2008, Marius Budăi a fost student în economie la Facultatea de Management Financiar Contabil a Facultății Spiru Haret. Termină această facultate la vârsat de 26 de ani. Imediat după absolvire, s-a înscris la masterul de management financiar de la aceeași universitate din București.  Urmează acest master între anii 2008 și 2010.

Budăi susține că a studiat șase ani la Universitatea Spiru Haret din București. În cv-ul lui Marius Budăi nu poți găsi un fir care să ducă de la un capăt la altul. Spre exemplu, între 2004 și 2006, Budăi susține că făcea facultatea la București, unde era și consilierul unui Parlamentar. În aceeași perioadă a fost inspector la Botoșani și reprezentant zonal la Galați.

Citește și: Budăi, specialist PSD „4 în 1”: student la Spiru Haret, consilier politic, inspector și reprezentant

Agricultura - Adrian Chesnoiu

A terminat Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”- Bucureşti - Facultatea de Drept. A urmat un master în fraude tot la Academia de Poliție și un altul în „Managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională”. Are două certificate obținute la Ministerul muncii. A fost o singură lună directorul de cabinet al secretarului de stat din Ministerul Agriculturii.

Citește și: PSD vrea să dea Agricultura pe mâna unui polițist din Caracal

Economie - Marius Humelnicu

A fost fotbalist profesionist, suspectate de blat pentru evoluția sa contra celor de la Rocar (2-3). Ziarele de sport au văzut ceva suspect la meciul „amical” jucat în debutul returului din sezonul 1999-2000. Avea să mai joace un minut în Liga 1, apoi să revină în Divizia B și, apoi, să joace în Azerbaidjan, scrie gsp.ro

Este absolvent al facultăților de drept și de mecanică.

Are un certificat de expert în achiziții publice luat la ministerul Educației. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Macanică a obținut un Master în „Siguranţa şi performanţele circulaţiei rutiere”. A fost consilier local și city manager la primăria Galați.

Apărare - Vasile Dîncu

Este licențiat în filosofie, doctor în sociologie și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București.

Cultură - Lucian Romașcanu

A lucrat în mass-media la Mediapro, Ringier, Cancan sau Kanal D.

PNL:

Fondurile Europene - Dan Vîlceanu 

Este economist. Deține un master în „Management și integrare europeană”. Este singura legătură firavă pe care o putem face între pregătirea/experiența sa profesională și capacitatea sa de a atrage fonduri europene. A fost director la Firma Trefo care are ca obiect principal de activitate ”Fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii”. 

Digitalizare - Florin Roman

Florin Roman nu este cercetător sau om de știință. A scris o singură carte, în urmă cu 15 ani, „Teoria sistemelor informaţionale, Editura Academiei Române, 2006”. Roman a fost timp de opt ani șef de secție la Mediafax. A fost în numeroase Consilii de Administrație. Este contabil și absolvent a două universități private.

Citește și: Ministrul cercetării: contabil, cu două facultăți private. A fost în 6 consilii de administrație

IMM și Turism - Daniel Cadariu

A terminat o singură școală: Facultatea de Mecanică, Secţia Maşini Termice, Institutul Politehnic Iaşi. Înainte să ajungă senator a fost contabil la SC Danadi Prodcom SRL, Gura Humorului, jud.Suceava. Firma avea ca obiect de activitate: comerț cu amanuntul de piese si accesorii pentru autovehicule.

Interne - Lucian Bode

Are o Diplomă de Licenţă ca Inginer Electromecanic Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică. A fost preşedinte de sindicat Electrica Zalău, inginer, la SC Electrica SA Sucursala și șef serviciu vânzări SC Electrometal SRL, Oradea. Este deputat din 2008.

UDMR:

Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație - Cseke Attila

Reprezentatul UDMR în guvern, Cseke Atilla, a făcut o carieră consistentă ca ministru al sănătății și al dezvoltării. El nu are nici experiența profesională, nici studiile pentru a ocupa asemenea demnități în statul român. Cseke este absolvent de științe juridice. A lucrat aproape numai la stat, mai puțin între 18 și 23 de ani când a administrat un petshop care vindea și flori.

Citește și: Ce-l recomandă pe Cseke să fie ministru la Sănătate și Dezvoltare: manager de petshop și florărie

Mediu - Tanczos Barna

Este economist. Nu menționează alte studii sau programe de calificare în domeniul mediului. A lucrat prin diverse ministere: transporturi, agricultură, dezvoltare regională.

 

Au pregătire sau experiență în domeniu:

Finanțe -Adrian Câciu (PSD) este absolventa de ASE.

Sănătatea - Alexandru Rafila (PSD) este absolvent de medicină.

Externe - Bogdan Aurescu (PNL)

Educație - Sorin Cîmpeanu (PNL). Este cadru didactic, profesor universitar.

Citește și: Cine este Sorin Cîmpeanu, propus la ministerul Educației

Sport - Eduard Novak (sportiv)

Justiţie - Cătălin Predoiu (PNL) – absolvent de drept.

Energie - Virgil Popescu (PNL)- Studii de economie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te