USRPLUS alege să se sinucidă de dragul lui Dan Barna

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.06.2021 - 17:46

Există tot mai multe semnale că USRPLUS a devenit sau este pe cale să devină al patrulea partid al țării, după AUR. Nu trebuie să mire pentru că rețeta după care se conduce USRPLUS reprezintă garanția insuccesului ei.

SHARE

Pentru că se teme de orice tip de competiție, Dacian Cioloș i-a propus colegului său de partid Dan Barna, în perspectiva Congresului USRPLUS din toamnă, să nu candideze niciunul pentru șefia partidului și să susțină un alt candidat.

O soluție elegantă de a ieși din prima linie. Cioloș, și mai ales Barna, au condus USRPLUS spre înfrângeri electorale de proporții.

În 2019, Dan Barna a fost învins clar în cursa pentru Cotroceni de Viorca Dăncilă, o candidată pe care până și PSD-ul a subminat-o. Barna a luat numai 15%, venind pe locul 3.

Detalii AICI.

La alegerile locale, Alianța USRPLUS a performat punctual. Au contat imaginea și carisma unor persoane: Dominic Fritz (devenit primar la Timișoarei), Allen Coliban (Brașov) sau Clotilde Armand (București sector 1).

Am scris în timpul campaniei electorale că pe pagina de Facebook a lui Cioloș nu exista nicio fotografie alături de Nicușor Dan.  Cioloș a evitat aproape complet implicarea în campania de la București preferând să facă turul României. Dan Barna a fost mai prezent. Îmi amintesc că a lipit niște afișe în prima zi de campanie.

Detlaii AICI

Au urmat alegerile parlamentare. Nici Cioloș și nici Barna nu au fost „locomotive”, USRPLUS rămând, din inerție, la 15%.

Detalii AICI

În 2016, USR a intrat în Parlament cu 9%. După 4 ani, candidând alături de încă un partid, USRPLUS a reușit să adune doar 6% peste ceea ce realizease alianța a doar doi oameni: Nicușor Dan și Clotilde Armand.

Într-o analiză, Newsweek România a arătat că, la alegereile parlamentare, AUR a avut mai multe procente decât USRPLUS în 13 județe.

Detalii AICI

USRPLUS, în derivă

Dacian Cioloș plutește într-o bulă europeană de unde privește cu indiferență politica de la București. Acesta e și motivul pentru care i-a propus lui Barna să se retragă și să nu mai candideze la Congresul din septembrie. Barna, în schimb, vrea să rămână șeful USRPLUS, chiar dacă a bifat trei mari înfrângeri electorale.

Partidele pe care Barna le privește cu aroganță au dat dovadă de mai multă democrație la vârful lor.

PSD a izgonit-o pe Dăncilă din partid, deși fostul premier îl umilise pe Barna la alegerile pentru Cotroceni.

Orban a pierdut poziția de premier, deși, PNL cu el în frunte, câștigase trei campanii electorale și pierduse doar parlamentarele.

De altfel, în mai toată Europa, președintele partidului plătește cu funcția o înfrângere electorală de proporții. De regulă, face singur un pas în spate.

USRPLUS, care a venit cu ideea nobilă de a reforma scena politică, merge pe mâna unui om care i-a atârnat toate înfrângerile posibile de coadă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te