Barna și Cioloș, cele două pietre atârnate de gâtul lui Nicușor Dan

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.09.2020 - 19:07

Este trist modul în care liderii USRPLUS au privit în altă parte pe aproape tot parcursul campaniei pentru alegerile locale din București.

SHARE

UPDATE. Aseară, a avut loc, la București, o conferință de susținere a lui Dan. A vorbit și Dan Barna timp de 6 minute. Cioloș a fost absent.

Cioloș și Barna îi datorează enorm lui Nicușor Dan. Unde ar fi fost Dan Barna, azi, dacă Nicușor Dan nu candida, de unul singurul, în 2016, împotriva Gabrielei Firea? Dacă acele procente, foarte multe – 30% - obținute de el în alegerile pentru București, nu le convertea într-un partid înscris la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Alegeri în urma cărora și Dan Barna a primit unul din cele 9 mandate de parlamentar, câștigate de Nicușor Dan pe persoană fizică (plus Clotilde Armand).

Barna a preluat, nemeritat, șefia USR după ce Nicușor Dan, fondatorul partidului, a fost forțat să plece în iunie 2017. Dan Barna ar fi trebuit să facă un pas în spate după înfrângerea de la alegerile prezidențiale, administrată de Viorica Dăncilă. A luat, atunci, multe procente sub cele ale partidului.

Cu cine s-ar mai fi aliat principialul domn ex-premier Dacian Cioloș, în vara anului trecut, pentru a ajunge europarlamentar dacă Dan nu ar fi dus USR în Parlament?

Cioloș a venit cu un partid - PLUS - care, măsurat separat, a avut, constant, sub 5% intenție de vot în sondaje. De ce așa puțin? Pentru că lumea nu uită nazurile și fițele domnului Cioloș din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016. Atunci, a vrut să își păstreze puritatea politică și a cerut USR și PNL să nu îi folosească imaginea în campanie.

Un ridicol din care s-au născut cele 46 de procente ale „PSDragnea” din iarna anului 2016. Care ne bântuie, din Parlament, și azi.

Implicarea lui Barna și Cioloș în campania lui Nicușor Dan este foarte palidă. Asta, într-un moment în care orice vor conteză, Firea și Dan fiind la egaltate în sondaje. Implicarea lor a fost una mimată, lipsită de consistență și convingere. La nivelul preluării unor mesaje pe paginile lor de Facebook. 

Dacian Cioloș, om cu peste 400 de mii de urmăritori pe Facebook, era, ieri, live, la Craiova pentru a o combate pe Olguța Vasilescu. Cu o zi înainte se afla la Roșiorii de Vede, iar acum cinci zile la Slatina.

Potrivit postărilor sale, Cioloș a mai vorbit la Turnu Severin, Târgu Jiu, Câmpulung Muscel, Vâlcea, Otopeni, Satu Mare, Oradea, Arad, Reșița, Cluj, Zalău, Brașov, Alba Iulia, Sibiu și cam asta a fost luna septembrie. A avut și o acțiune în București, pe 4 septembrie, alături de Dan Barna și copreședinții USR PLUS București Vlad Voiculescu și Claudiu Nasui. A lipsit Nicușor Dan (VIDEO mai jos).

Pe pagina de Facebook a lui Cioloș nu există nicio fotografie alături de Nicușor Dan. Nicio implicare în campania acestuia. Acum 18 zile, Cioloș a mai zis că alegerea lui Nicușor Dan e o urgență pentru București. În urmă cu 3 săptămâni a vorbit câteva minute (indoor) la o conferință despre lansarea „Noului București”.

Agerpres, care preia toate mesajele politicienilor, reține de la Cioloș următoare declarație: „După mandatul doamnei Firea, Bucureştiul arată ca un Voluntari mai mare”. Cum majoritatea dintre noi nu am fost în Voluntari nu e clar dacă e de bine sau de rău.

Dan Barna are mai puțini urmăritori: peste 120.000. A fost, în luna septembrie, în diverse locuri din țară. A fost la Roman și la Piatra Neamț, la Bacău, Iași, în Prahova, Chiajna, Voluntari, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Pitești, Galați, Brăila, Constanța, Arad, Timișoara.

Agerpres menționează că și Dan Barna a zis: „Alegerea lui Dan este o urgență pentru București”. La virgulă, exact ca Cioloș.

Rămâne întrebarea dacă cei doi își doresc înfrângerea lui Nicușor Dan sau acționează astfel pentru că atâta înțeleg și atâta pot. În timp ce Firea are de partea sa milioane de euro (bani publici) pentru pomeni, personaje publice care îi ridică mingea la fileu, dar și trusturi media puternice, liderii USRPLUS îi retrag sprijinul lui Dan și umblă prin țară.

Dar dacă va câștiga Primăria, la interviurile de duminică seara, Nicușor Dan va apărea strivit între Barna și Cioloș. Care își vor aminti, brusc, că toate drumurile duc la București.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te