Un război care „ajută” electoral PSD și PNL și care spulberă AUR și USR

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.04.2022 - 15:38

Sună cinic dar invadarea barbară a Ucrainei de către Putin a limpezit scena politică de la noi. Peste doi ani vom avea aceeași guvernare PSD-PNL, dar cu o opoziție și mai firavă.

SHARE

„Rotația premierilor va avea loc categoric anul viitor. Un prim-ministru din partea PSD. Suntem oameni de onoare, așa este protocolul. Se vede că este o coerență guvernamentală de când PSD a venit la guvernare. După alegerile din 2024, la cum arată acum procentele din sondaje, soluția cea mai bună rămâne tot o coaliție asemănătoare. Este sistemul german, când fiecare candidează și apoi se pun toate în coș”, a spus Marcel Ciolacu la mijlocul lui aprilie.

E absurd ca liderul unui partid social democrat să anunțe, cu doi ani înainte de alegeri, că va guverna alături de (teoretic) rivalul său politic, partidul liberal, de dreapta.

Dar nu sondajele le oferă PSD și PNL alibiul de a guverna împreună din 2024, ci războiul. Cu 35% în sondaje, Ciolacu poate spune că nu are de ales. Liderul PSD a fost la Kiev și a arătat foarte clar că este pro-UE, pro-NATO. Tot la Kiev a fost și Nicolae Ciucă, apoi Florin Cîțu, amândoi ca să dea un semnal că România respinge ferm invazia lui Putin.

Citește și: Sondaj, luna martie: Creșterea prețurilor, mai îngrijorătoare pentru români decât frica de război

În contextul acesta, Ciolacu nici nu ar avea cu cine altcineva să facă o coaliție pe care PSD să o conducă din 2024. AUR a dispărut în ceață. Nu mai există pentru că mascarada lui George Simion nu mai prinde la populație. Nu mai există lejeritatea de a râde la filmulețele făcute de Simion prin Parlament, la înjurăturile lui Dan Tanasă. Oamenii sunt  îngrijorați de două lucruri: războiul și creșterea prețurilor.

Citește și: VIDEO Circ în parlament cu deputatul AUR Dan Tanasă: „Bă, Bode, bă! Te faci de râs!”

Retorica naționalistă, pe care pedala AUR, e în picaj. După 30 de ani în care nu am fost în stare să facem autostrăzi, școli, spitale, oamenii știu că nu pot fi apărați decât de avioanele și rachetele americane și ale NATO. Când Putin amenință că îndreaptă focoasele nucleare spre tine, e bine să te protejeze Macron, Biden sau Johnson și să nu îți declari neutralitatea.

Citește și: Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare și pot fi lansate de pe submarin

Azi, Simion trebuie să își înghită discursul naționalist și să stea în banca lui până trecere amenințarea războiului. Dacă vă uitați la ultimele sale activități (postate pe FB) îl veți vedea prin piețe, la biserică, postând clipuri cu Florin Piersic.

Citește și: VIDEO Ce face Simion când Rusia devastează Ucraina: merge la biserică, la piață, împarte ajutoare

Nici USR nu va conta la următoarele alegeri. Cătălin Drulă a rămas cu frustrarea că Grindeanu taie panglica la proiectele de infrastructură începute de el. Are, uneori, dreptate. Dar, acum, e șef de partid nu ministru la Transporturi. Apoi, de Cioloș ați mai auzit? Barna mai are vreo activitate la partid?

Ne-am ofuscat că PNL și PSD s-au înțeles, deja, să guverneze și după 2024 împreună. Putem simți că ni se fură votul. Dar, pe de altă parte, pot și Ciucă și Ciolacu invoca tradiționalul: „n-ai cu cine”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te