Toți suntem vinovați. Dar când vor fi pedepsiți cei cu adevărat vinovați?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.11.2020 - 22:51

Când voi, politicienii, veți crea condițiile pentru ca cele două să se întâmple, veți avea dreptul să aruncați cu piatra în noi. Până atunci, însă...

SHARE

„Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală", a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la scurt timp după incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Citește și: Tătaru revine asupra declarațiilor: Toți miniștrii Sănătății ar trebui să se simtă vinovați

Îi dau dreptate, până la un punct. Am scris și eu, de mai multe ori, că toți suntem vinovați pentru modul cum arată România astăzi.

Dacă ar fi să aplicăm criterii morale foarte dure, despre tragedia care a avut loc la Piatra Neamț ar avea dreptul să vorbească doar cei care nu l-au votat pe Ioan Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, un baron local cu dosar penal la DNA, care l-a apărat cât a putut pe Liviu Dragnea și care controlează politic spitalul în cauză.

Ar trebui să tacă și să nu se prefacă șocați toți cei care au votat politicieni după principiul „a furat, dar a și făcut”.

Nu ar trebui să comenteze nici cei care au insistat să dea bani doctorilor, la plic, deși nu li s-a cerut (pot să-i înțeleg, până la un punct, pe cei bolnavi care plătesc când actul medical e condiționat, nu mai ai chef de acte justițiare când moartea te pândește).

Nici cei care au apelat la o relație pentru a avea acces la un medic mai bun sau pentru a sări peste rândul de așteptare.

Ar trebui să tacă toți cei care au dat șpagă polițistului, pentru a nu rămâne fără permis, sau unui funcționar, pentru a-i rezolva o autorizație cu probleme.

România, așa cum arată azi, cu spitale defecte, cu politicieni proști și corupți, cu medici inumani, cu presă vândută, cu funcționari leneși, cu justiție moartă și cu tot ce e rău în această țară, este exclusiv creația noastră, a tuturor. 

Fiecare dintre noi contribuie, în bucățica lui, la degradarea acestei societăți.

Dar, dincolo de aceste generalizări, există două aspecte particulare mult mai importante.

În primul rând, nu toți suntem la fel de vinovați. Vedem în fiecare zi oameni care se luptă să schimbe ceva pe aici, care au făcut lucruri bune și care continuă să creadă că România poate fi altfel. Nu sunt încă destui pentru o schimbare majoră și definitivă, dar cu siguranță au circumstanțe atenuante în acest proces colectiv.

În al doilea rând, există vinovățiile concrete, reale, ale unor personaje cu nume și prenume și cu fapta comisă. Dar care, deși există dovezi suficiente că au încălcat legea, nu pățesc nimic. Sunt protejați. 

Iată câteva exemple triste și concrete.

Singura care a fost la închisoare după incendiul de la maternitatea Giulești, în care au murit șase nou-născuți, a fost asistenta care și-a părăsit postul pentru câteva minute. Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, a scris Newsweek România, într-o trecere în revistă a condamnărilor penale de la alte tragedii românești.

Dosarul „Colectiv" încă se mai judecă. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de pușcărie abia în primă instanță, iar acum a fost votat primar al Sectorului 5.

Citește și: Pedepsele din dosarele „Giulești“ și „Colectiv“: o asistentă la închisoare și Piedone primar din nou

Sistemul medical e plin, efectiv plin, de corupți, de la simplele infirmiere, care condiționează serviciile pentru care iau salariu de acei 10 lei băgați în buzunar de pacient, până la șefii Casei Naționale de Sănătate, care deturnează zeci de milioane de euro.

Citește și: Elita medicinei românești: doctori plagiatori, condamnați, trimiși în judecată sau urmăriți penal

41 de cazuri de corupție la nivel înalt în sistemul medical românesc au fost anchetate sau au primit condamnări definitive doar între 2015 și 2017. În perioada 2018 - 2020 au fost prinși sau sunt în curs de condamnare 15 înalți demnitari și mari șefi din sistem.

Citește și: Cine luptă cu COVID: 56 de dosare de corupție la nivel înalt în sănătate, între 2015 și 2020

Iată, așadar, că există și vinovați concreți. Până la urmă, nu eu sau tu am numit politic opt directori într-un an la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Nu eu sau tu i-am numit la Casa Națională de Sănătate pe cei patru președinți care au fost descoperiți de DNA cu fapte de corupție.

Nu eu sau tu i-am protejat pe toți feudalii din sistemul de sănătate care mențin spitalele în degradarea pe care o trăim și în care murim zilnic.

Eu sau tu am ieșit în apărarea justiției, a judecătorilor și a procurorilor, dar nici eu, nici tu nu dormim în birourile DNA, așteptând pensia specială.

Da, toți suntem vinovați pentru cum arată România. Dar înainte de a ne trage pe noi de urechi, aș vrea să îi văd condamnați pe toți cei care au comis fapte penale și aș vrea să văd directori numiți cu concurs și pe competență.

Când voi, politicienii, veți crea condițiile pentru ca cele două să se întâmple, veți avea dreptul să aruncați cu piatra în noi. Până atunci, însă...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te