În aprilie 2015, la cinci ani după tragedia de la Giulești în care și-au pierdut viața șase copii nou născuți, asistenta Florentina Cîrstea, care lipsea din salonul în care a izbucnit incendiul a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare. Fostul manager Bogdan Marinescu a primit şase luni de închisoare cu suspendare, iar judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus ca acesta să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni.
De asemenea, Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.
Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
La 16 august 2010, trei nou-născuţi au murit în incendiul de la maternitatea Giuleşti. Alţi trei au pierit la scurt timp, din cauza arsurilor. Singura asistentă care era de serviciu în acel moment în secția de terapie intensivă ieşise din salon pentru câteva minute.
România, condamnată pentru arestarea preventivă a asistentei de la Giulești
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis anul trecut că statul român trebuie să îi plătească Florentinei Cîrstea, asistenta condamnată în dosarul Maternitatea Giulești, pagube morale în valoare de 5.000 de euro pentru încălcarea articolelor privind justificarea arestului preventiv.
CEDO notează că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Cu toate acestea, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a reușit să ofere o explicație exactă.
"Curtea Europeană a Drepturilor Omului notează că prima instanță a făcut afirmații într-o manieră generală, fără a specifica cum situația specifică a reclamantei ar putea duce la intensificarea unor tensiuni sociale, și care nu este suficientă pentru a justifica arestarea preventivă", se arată într-un comunicat al CEDO.
Piedone, condamnat, dar nu definitiv în dosarul Colectiv
Fostul primar al sectorului 4 și proaspăt ales primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, la opt ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul "Colectiv", dar decizia nu este definitivă. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani și 8 luni de pușcărie.
Cei condamnați, firmele implicate, Primăria Sectorului 4 și ISU trebuie să plătească 1,4 miloane de lei către Spitalul de Arși. Tribunalul București a fost prima instanță la care s-a judecat acest dosar.
În momentul de față, procesul este pe rol la Curtea de Apel București
La 30 octombrie 2015, în incendiul de la Colectiv și-au pierdut viața 65 de persoane și au fost rănit alte peste 100.
„La 5 ani după #colectiv, un lanţ de incompetenţă şi corupţie încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, un lanţ de aroganţă şi impostură încă ne îmbolnăveşte în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după #colectiv, un lanţ de nepăsare şi iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovaţii în justiţie. La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate! Distanţaţi din 4 în 4 metri, vom face un lanţ al memoriei între Curtea de Apel Bucureşti şi clubul Colectiv”, se arăta într-un mesaj al organizatorilor postat pe Facebook în ocotmbrie 2020.