Elita medicinei românești: doctori plagiatori, condamnați, trimiși în judecată sau urmăriți penal

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.01.2020 - 10:52

7 nume considerate din elita medicinei românești au condamnări pentru infracțiuni de corupție sau trimiteri în judecată pentru mită. Unul a plagiat.

SHARE

Mircea Beuran a fost primul mare scandal de plagiat din România post comunistă. A fost găsit vinovat, în 2003, de către o comisie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, că a însușit sub numele său o lucrare medicală publicată în SUA. A fost concediat de senatul UMF și a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Gheorghe Burnei a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este judecat pentru luare de mită. I s-a interzis, pentru 5 ani, dreptul de a exercita profesia de medic în sistemul public de sănătate.

Șerban Brădișteanu a fost condamnat, în 2015, definitiv, la un 1 de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, respectiv pe Adrian Năstase. Fost senator PSD între 2000 și 2004, chirurgul l-a internat pe Năstase la Spitalul Floreasca, după simulacru acestuia cu sinuciderea, și a inventat mai multe probleme medicale pentru fostul premier, ca să amâne mutarea sa la închisoare.

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor, a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în dosarul în care era acuzat că s-a angajat pe sine însuşi într-un proiect european. A fost achitat într-un alt caz, pentru abuz în serviciu, doar pentru că instanța a eliminat probe obținute de către DNA cu ajutorul SRI. Prejudiciul se ridica la peste 1 milion de euro.

Ioan Lascăr a fost trimis în judecată, în 2017, pentru abuz în serviciu. Procurorii susțin că medicul, împreună cu managerul Spitalului Floreasca și șeful biroului de achiziții publice, în urma unei licitații fictive, ar fi achiziționat la prețuri supraevaluate 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor grav”. Dosarul „Barocamera”

Irinel Popescu este urmărit penal din februarie 2018, de către DNA, pentru acuzația că în perioada 2007-2009, ca președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNSAS), ar fi solicitat reprezentanților a două firme de software să încheie contracte de asistență juridică și de prestări servicii în valoare totală de 170.000 de euro.

A plătit imediat o cauțiune de 150.000 de euro, pentru a fi lăsat în libertate, sub control judiciar. Cash.

Sorin Oprescu a fost condamnat în 2019, în primă instanță, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, după ce a fost prins în flagrant în timp ce încasa 25.000 de euro din totalul de 60.000 de euro pretinși, cu un complice, de la administratorii unei societăți comerciale, pentru execuția unor lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Mihai Lucan este urmărit penal de DIICOT pentru un prejudiciu presupus de peste 5 milioane de lei, produs Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Medicul este anchetat, alături de alte persoane, pentru că ar fi delapidat fondurile spitalului public, deoarece pacienţii ar fi fost operaţi la clinica privată a lui Lucan, cu aparatură care aparţinea Institutului de Urologie. Bolnavii plăteau sume cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro. Pentru tratamentul postoperator ar fi fost trimişi însă la stat.

Marian Burcea, fost președinte al CNSAS, a fost trimis în judecată, în 2018, alături de 90 de persoane, „în legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.”

Nume renumite și apreciate ale medicinei românești.

Ăsta e nivelul. Marile nume care pătează munca doctorilor români, și sunt mulți, care vor cu adevărat să salveze oameni. Nu să îi fure.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te