Tot românu-i reformist, până îi taie Cîțu subvenția pe care o molfăia fericit. „Ce-ai cu noi, bă?“

DE Mircea Marian | Actualizat: 08.02.2021 - 17:20

Cu timiditate, guvernul Cîțu vrea să pună la slăbit prea-obezul stat român, dus în cârcă de o mână de oameni care lucrează în sectorul privat. Taie fiindcă nu se mai poate: am ajuns la fundul sacului, iar Finanțele se împrumută cu 4-5 miliarde de lei pe lună.

SHARE

Cîțu taie ce poate: vouchere de vacanță, o parte din sporurile nesimțite ale bugetarilor, subvențiile unor companii de stat care petreceau de ani întregi pe banii contribuabililor sau subvenția pentru transportul studenților. 

Acesta e momentul în care românul reformist se trezește la viață! Ce-ai, bre, cu subvenția mea? De ce nu o tai pe a vecinului? Vrei să omori exporturile? Uite câți bani a dat Germania pentru industria turismului! Taie pensiile speciale! Taie banii de partide! Redu evaziunea! Dar nu te atinge de subvenția mea, sporurile mele, de gratuitățile mele!

Da, este o cumplită nedreptate faptul că plătim zece miliarde de lei pentru pensii speciale. Da, Dorneanu va continua să ia două pensii speciale și o indemnizație de judecător la CCR, dar guvernul va tăia voucherul de vacanță cu care un amărât cu salariu cât 1/10 din veniturile unui pensionar special de la CCR mergea la mare.

Da, vor fi multe nedreptăți. Dar Cîțu taie de unde poate, acum. Nu știam că va veni acest moment? Probabil că ne-a plăcut prea mult să ne mințim. Nu era alt final, după ce PSD, cu Dragnea și Olguța Vasilescu în frunte, au dat o lege a salarizării care drena resursele bugetului. Cifrele sunt clare: am ajuns să consumăm 10,6% din buget cu salariile bugetarilor. Legea salarizării bugetarilor oricum era o catastrofă: am ajuns să dăm 80-90% din bugetul unui spital pe salarii, în timp ce pacienții aleargă să-și cumpere singuri medicamente. Corupția la angajări a crescut. Salariile mari din sectorul bugetar nu au adus acolo oameni competenți, ci, dimpotrivă, au atras pilele și neamurile clienetelei de partid. 

Mă tem că foarte mulți dintre bugetarii care acum strigă tare să se taie pensiile speciale sunt cei care au votat PSD-ul, adică exact partidul care a creat acest sistem toxic de indemnizații pe viață acordate unui grup de privilegiați ai statului. Dar, timp de mulți ani, bugetarii au tăcut, ba chiar au sperat că vine ziua în care PSD îi va procopsi și pe ei cu o pensie specială. 

Cât despre sistemul complicat de subvenții inventate tot de regimul Dragnea, îmi este clar de mai mulți ani că el a fost viciat de la început, iar banii aterizau la companiile oamenilor partidului. Cel mai bun exemplu este subvenția pentru porci, care urma să ajungă la Dragnea Junior, fiindcă importa porcușori din Olanda și îi îndopa la o fermă din Teleorman. 

Majoritatea celor care lucrăm în sectorul privat spunem acum: tăiați, reduceți de unde puteți, dar puneți sub control cheltuielile statului. Mi-aș dori să fie echitate, dar știu că nu va fi niciodată, așa că cred că orice reducere a cheltuielilor bugetară e bună. Lăsați sectorul privat să respire, are prea mulți bugetari în spate. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te