Statul paralel e banda lui Dragnea

DE Mircea Marian | Actualizat: 03.08.2018 - 07:43

Da, în România există un stat-paralel. Da, în România există politicieni și ziariști care cooperează cu serviciile secrete. Dar aceștia sunt (mai) toți adunați în tabăra lui Liviu Dragnea.

SHARE

Fapte. Liviu Dragnea, nu altcineva, a semnat, în calitate de ministru al Dezvoltării un protocol secret cu SRI-ul. Acum, presa cumpărată de PSD nu cere desecretizarea protocolului, așa cum a insistat în cazul protocolului SRI-DNA.

Nici până azi Liviu Dragnea nu a fost audiat în comisia SRI pentru a explica prezența sa la numeroase petreceri organizate de Florian Coldea ot SRI. 

Hai să ne uităm și pe evoluția bugetului SRI, în guvernarea care se luptă cu statul-paralel: 2016 – 1,88 miliarde lei, 2017 – 2,03 miliarde lei, 2018 – 2,3 miliarde (un plus de 13%).

Care a fost partidul care a inițiat pensiile speciale nesimțite pentru „militari”, adevărații beneficiari fiind de fapt foștii securiști din regimul comunist, serviciile secrete și Ministerul de Interne? PSD-ul lui Liviu Dragnea. Pensia medie în MAI – acolo de unde se plătesc și pensiile foștilor securiști – este cu vreo 600 de lei peste cea din Ministerul Apărării. 

Cine a fost șeful SRI din 2006 în 2015? George Maior, un pesedist 100%, care ar fi fost premier dacă Ponta ajungea președintele României. Când Dragnea era să fie înhățat de DNA în 2013, în scandalul scurgerii de documente de la parchetul anti-corupție, există suspiciuni solide că el a scăpat datorită informațiilor primite de la oameni din SRI-ul lui Maior – o spune dealtfel și Victor Ponta. 

În sfârșit, din armata de propagandiști PSD care vorbesc despre statul-paralel și acuză ziariștii care ar scrie la comandă, să ne uităm peste trei personaje. Primul: Dan Voiculescu, turnător al Securității. Al doilea, Ion Cristoiu, al cărui nume apare pe lista de colaboratori ai unei unități a Securității care urmărea diaspora. Al treilea, Dan Andronic, care este prezent în memoriile unui fost ofițer SIE, care susține că patronul (în acte) al Evenimentului Zilei a fost colaborator al acestui serviciu secret. Andronic nu a clarificat niciodată suspiciunile, care au fost întărite și de Ioan Talpeș, fost șef al SIE. 

Acestea sunt faptele, dar propaganda plătită cu bani grei de PSD le îneacă într-o mare de zgomote. Dragnea a fost un rozător prin curtea mogulilor din serviciile secrete, foarte probabil le servea turnătorii și le oferea acces la resursele „sale”, fie ca șef al CJ Teleorman, fie ca ministru al Dezvoltării. Acum, a crescut mare și vrea să fie el șeful acestor servicii. Și, nu, nu ar fi fără precedent o asemenea nenorocire: între 2001 și 2004, oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu conduceau SRI, Radu Timofte neavând nicio jenă să-și afișeze prietenia cu fostul chioșcar din Roman. 

Mircea Marian este senior editor al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te