Scrisoare către activiștii și influencerii PNL și USR-Plus (și o referire la UDMR)

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 18.12.2020 - 10:49

Prieteni, Cu unii dintre voi am lucrat, de-a lungul anilor, în diferite redacții și am împărțit experiențele acestei profesii minunate de jurnalist. 

SHARE

Pe alții v-am cunoscut ca activiști civici sau încă de când erați tineri politicieni și v-am prețuit tenacitatea și dorința de implicare în viața cetății. Pe alții vă cunosc doar din intervențiile în spațiul public sau de pe rețelele sociale.

Nu m-aș fi adresat vouă în felul acesta dacă n-aș fi încredințat că situația este cu adevărat excepțională.

Am văzut felul în care v-ați duelat, în spațiul public, în ultimele luni. Ați crezut, probabil, că astfel vă veți apropia „partea leului” dintr-un electorat comun.

V-ați acuzat de multe și – ce să vezi! - oamenii v-au crezut și pe unii, și pe ceilalți, așa că mulți au preferat să repete figura din 2016 și să rămână acasă.

Din fericire, cu chiu, cu vai, s-a putut strânge de o majoritate eterogenă, chinuită, șubredă. Dar ce-a fost, a fost. Trecutul nu se mai poate schimba. Să privim, așadar, spre viitor.

Campania electorală s-a terminat.

Vă aflați pe aceeași coajă de nucă plutind pe furtuna crizei sanitare, financiare dar mai ales a crizei de încredere în voi. Adevărul e că stați prost.

Și, dacă nu veți redresa corabia, veți ajunge (vom ajunge) carnea de tun a mullahilor din AUR. Trebuie să recunoașteți că acum nu aveți mijloacele politice și de comunicare capabile să-i oprească. Este nevoie de timp, de răbdare și de capacitate de a îndura pentru a putea răzbi în această luptă grea.

Ei v-au declarat război. Au spus-o chiar în seara alegerilor.  Ei și-au pus în gând să disloce partidele din Parlament. Și o pot face! Pregătiți-vă, așadar, pentru luni și ani de lacrimi, sudoare și sânge. Sunteți ultima redută a democrației, sunteți ca Britania lui Churchill după Dun kerque.

Dar încă puteți câștiga.

Aveți guvernarea. Faceți ca guvernarea să lucreze și să livreze. Este vital. Infrastructură, școli, spitale, investiții productive. Faceți din România un loc mai bun de trăit. Aduceți în Europa regiunile cele mai slab dezvoltate, mergeți în zonele defavorizate, oferiți-le o șansă. Aveți grijă de cei slabi și vulnerabili. Sunteți obligați la o agendă socială puternică. 

Aveți bani pentru toate acestea. Cei mai mulți bani pe care România i-a primit vreodată din exterior, în toată istoria ei. Și, da, din partea acestei Europe pe care mullahii o urăsc pentru că nu o cunosc și nu o înțeleg. Aveți mare grijă ce faceți cu acești bani! Vă trebuie viziune, administrație și cinste.

Schimbați paradigma în educație. Și asta cât mai repede. Faceți școala un loc plăcut pentru copiii și tinerii generației născute cu tableta în mână. Acum veți câștiga omenii care vor feri în viitor România de derapajele de azi. Fiindcă... vă dau o veste proastă: derapajul pe care l-ați văzut duminică va continua și se va accentua.

Vă reamintesc: sunteți aliați nu doar într-o coaliție de guvernare. Tocmai vi s-a declarat război. Și va trebui să vă comportați în consecință.

Încetați disputele publice și gândiți-vă de două ori înainte de a da drumul conflictelor interne. Acestea vă vor face slabi și vă vor întări adversarul.

Dați dovadă de înțelepciune în aprecierea situației și încercați să acceptați realitățile pe care nu le puteți schimba.

Așteptați-vă ca liberalii să devină ceva mai conservatori, naționaliști, ba chiar un pic mai populiști. Și să încerce a se concilia cu Biserica Ortodoxă Română, care odată cu AUR și-a luat o revanșă dură și pe termen lung asupra României liberale, pentru referendumul lui Dragnea din 2018. („Vrednic este...”).

Liberalii sunt singurii care pot să o facă, deoarece au ceva de oferit. Useriști, lăsați-i în pace! Așteptați-vă ca useriștii să devină și mai radicali în progresismul lor, la care să adauge o mai puternică dimensiune socială. Liberali, evitați să-i mai faceți socialiști și neomarxiști!

Veți avea timp, și unii, și alții, să lămuriți aceste dispute mai târziu, în cazul în care veți răzbi în acest război lung și urât. Altfel, nu-i va mai păsa nimănui.

Vedeți prezența UDMR în această coaliție ca pe o șansă, nu-i tratați ca pe o „soluție imorală”! Ajutați-i să îmbunătățească viața minunatei lor comunități, investiți în acele zone – vor avea de câștigat din asta și românii minoritari acolo – dezvoltați infrastructura, turismul, afacerile, sprijiniți cultura și presa locală. Astfel veți scoate comunitatea de sub influența nefastă a lui Viktor Orban – iar aceasta este o șansă istorică și pentru UDMR.

Ce paradox pe UDMR! Sunt obligați să aibă succes în această guvernare, altfel ei și comunitatea lor vor deveni victimele exact aceluiași gen de regim precum cel patronat de Viktor Orban în Ungaria!

Sunteți împreună. Veți răzbi împreună sau multe dintre cele câștigate de această țară în ultimii 30 de ani se vor duce pe apa Sâmbetei – cine știe, poate chiar apartenența la Uniunea Europeană, căci scopul ultim și mărturisit cu jumătate de gură de mullahi acesta este! 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te