Putin oferă națiunii sale luna de pe cer

DE Ion Petrescu | Actualizat: 13.04.2022 - 09:28

Pe 12.04.2022, poposind în portul spațial Vostochny, septuagenarul președinte Vladimir Putin  a afirmat că  Rusia nu se va izola de restul lumii și este gata să coopereze cu toți partenerii săi, care doresc să facă acest lucru.  

SHARE

Adică țara vecină - Ucraina - arde și liderul de la Kremlin piaptănă viitorul. 

Abil, cunoscând că sunt multe întrebări care frământă pe rușii de rând, actualul țar a afirmat că nu ar exista pericolul izolării Rusiei - în urma sancțiunilor economice - pentru că Federația Rusă este o țară mare, care va conlucra cu partenerii care vor să coopereze. 

Un apropo la state precum China comunistă, Coreea de Nord, Iranul și alte entități cu regimuri autoritare, dictatori pe viață, cenzură pe față și libertate controlată 24 de ore, șapte zile evident pe săptămână. 

Carevasăzică, ca să parafrazăm pe conducătorul statului rus,  personalul din industria spațială rusă, de la portul spațial Vostochny, are perspective mărețe, mai degrabă în jurul Pământului, pe Lună și în cosmos. 

Putin i-a încurajat pe ascultătorii săi interlocutori, că Rusia de astăzi, cu tehnologii avansate, va putea să dezvolte programul spațial în continuare, adică până în anul 2030. 

Și pentru că îi plac doar știrile bune, președintele rus a remarcat că, indiferent de debutul restricțiilor din 2014, multe sfere ale economiei țării afectate de sancțiuni au parcurs un drum lung, în salturi. Ca la armată - salt înainte...

Agricultura Federației Ruse s-a transformat într-o sferă de producție de... înaltă tehnologie. Probabil că de asta bombardierele rusești fac arături de primăvară în Ucraina. 

Volumul exportului Rusiei  a depășit pe acela a vânzărilor de arme, cu 10 miliarde de dolari, de fapt de petrodolari, majoritatea fiind din încasările realizate din state europene încă puternic dependente de livrările rusești de petrol și gaze. 

Deci...s-a înțeles? Dacă pe Planeta Albastră imperiala Rusie are dificultăți vizibile cu ochiul liber, cooperarea cu terțe state va fi implementată atât în ​​spațiul apropiat și cosmic, cât și în programul dedicat pentru Lună.

Este adevărat că Putin nu a lăsat nicio secundă de înțeles că Federația Rusă - sub luminoasa sa conducere - ar intenționa să se mute treptat, în afara tolerantului Pământ. 

Donbasul de Vest este dorit încercuit de trupele invadatoare până la 9 Mai 2022

Pe Pământ, Vladimir Vladimirovici Putin a asigurat de toate - și mai bune și mai rele - motiv pentru care a decis retragerea trupelor ruse invadatoare din jurul Kievului și din nord-estul Ucrainei, sub pretextul pregătirilor necesare declanșării unei noi ofensive în vestul Donbasului, apărat de circa 30.000 de militari ucraineni, care au rezistat, cu succes, asalturilor furibunde ale separatiștilor. 

"Scopurile clare și nobile" invocate de Putin, la Vostochny, fiind practic transformarea întregului Donbas și a sudului cucerit al Ucrainei, în noi teritorii care vor cere - prin recurs la o autodeterminare... impusă de trupele de ocupație rusă - înglobarea în cadrul Federației Ruse, cum s-a întâmplat și cu peninsula Crimeea. 

Prin urmare, nu poate fi exclusă ipoteza că, la începutul paradei militare din 9 Mai anul acesta, Putin să anunțe înțelegerea dorinței de unitate a cetățenilor vorbitori ai limbii lui Tolstoi, de pe teritoriul ucrainean, la care va El Însuși va răspunde pozitiv, cu speranța că până la aniversarea zilei sale de naștere - când va împlini șapte decenii - din 7 octombrie, alte teritorii să fie cucerite în pas de gâscă, de forța expediționară rusă. 

Una este visul lui Putin, alta este realitatea din teren, armata ucraineană rezistând cu îndârjire, împotriva unui inamic arogant, barbar, cu acțiuni militare mai degrabă haotice, cu crime de război condamnabile și clare, care a pierdut în luptă, cel puțin până acum, echivalentul a două divizii de militari teoretic antrenați anterior, numai Dumnezeu știe cum. 

Cu ce se va putea lăuda noul comandant al trupelor ruse dislocate în Ucraina, generalul Aleksandr Vladimirovich Dvornikov?  

Ipotetic cu eventuala cucerire totală a Mariupolului, unde mai rezistau, când scriu aceste rânduri, Brigada 36 Infanterie Marină și Regimentul Azov, din forțele de apărare ale Ucrainei, dar aveau muniția pe terminate. Asta ar însemna consolidarea fâșiei de teren care leagă Crimeea de republicile separatiste, în condițiile în care litoralul nordic al Mării Azov a fost integral ocupat de militarii ruși. 

Posibil și cu dorita încercuire a forțelor militare ucrainene care apără partea vestică a Donbasului - deși acolo rușii se luptă cu echivalentul a trei divizii ucrainene, care sunt pregătite moral și psihologic, pentru lupta la încercuire, fiind dotate cu tehnica de luptă necesară unei defensive putermnice și cu cantități previzibile de muniție. Și până acum militarii ucraineni au arătat că știu alternativa la libertatea Patriei - să cadă la datorie, pe câmpul de luptă.

Generalul Dvornikov - cu aproape 10 ani mai tânăr decât Putin - va superviza în Ucraina ceea ce obișnuia și în Siria, respectiv crime de război precum uciderea după torturare a prizonierilor de război, capturarea și uciderea ostaticilor militari și civili, distrugerea nejustificată a infrastructurii civile și aneantizarea locuințelor și așezărilor fără necesitate de implicare armată. 

Toate fiind scopuri nobile, nu-i așa gospodin Putin? 

Este tot mai evident faptul că operațiunea militară specială face parte din arăturile de primăvară, în sensul raderii așezărilor umane ucrainene pentru o ulterioară schimbare demografică, care ar facilita anexarea...de bună voie și prin vot masiv la Federația Rusă. 

Asta și pentru că, după cum ați observat din 24 februarie a.c. și până acum, trupele ruse au avut o conduită feciorelnică și- vezi Doamne! - armata ucraineană a bombardat localitățile propriei țări și a organizat masacrarea civililor nevinovați - afirmații ale propagandei Moscovei care țin de noaptea minții. 

Ce mai contează, la Kremlin, că secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat uciderea civililor din Bucia și a cerut o anchetă independentă? 

Adunarea Generală a ONU a votat cu 93 la 24 pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în condițiile în care reprezentanții a 58 de națiuni - din rațiuni diverse, de la lașitate la cedarea la șantajul Federației Ruse - s-au abținut. 

Anterior,  președintele Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar trebui judecat pentru crime de război, dar s-ar putea să nu mai prindă clipa asta, pentru că dincolo de fanfaronada oficială, probată și pe timpul aiuritoarei vizite la portul spațial Vostochny, există o clepsidră cu nisipul care se scurge ireversibil pentru dictatura actuală din Federația Rusă. 

Unii se pot păcăli singuri cu iluzia că nu are cine să îl dea jos pe Putin, manifestațiile fiind rapid reprimate de forțele de ordine interioară - bine remunerate și echipate corespunzător -, intelectualii sunt trimiși în vizite prelungite pe ani de zile, prin închisori, opoziția este anihilată fără nicio remușcare, iar fluxul de știri destinate alegătorilor ruși sunt cinic cenzurate și explicate mincinos de apostolii propagandei putiniste, la postul de televiziune Rusia 1. 

Despre armata rusă se folosesc etichetări deja cunoscute, pentru că nu pot fi iertate crimele comise de militari ruși pe teritoriul ucrainean, dar nici subestimarea corpului ofițeresc nu este realistă, pentru că, la o adică, o decizie militară de înlăturare a președintelui Putin nu va putea fi contracarată de nimeni, fie și pentru că nicio altă instituție de forță din Federația Rusă nu are, printre altele, zeci de mii de parașutiști, adică profesioniști ai armelor cu o instruire aparte, capabili de acțiuni temerare, desigur, până la proba contrarie. 

Șefii diplomațiilor din statele membre ale NATO s-au întâlnit la Bruxelles, pe 6 și 7 aprilie și au convenit să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina cu o aprovizionare suplimentară cu arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte echipamente, precum și cu asistență umanitară și un ajutor financiar sporit. 

Pe de o parte apărătorii Ucrainei beneficiază de un sprijin complex în creștere, pe de altă parte promotorii de la Moscova ai politicii supremației forței asupra dreptului internațional înțeleg că se află pe un drum fără finalitatea visată la momentul declanșării invaziei pe teritoriul ucrainean. 

Intervenția militară a NATO  - sau a unei coaliții de voință, ca în Irak - în sprijinul Ucrainei, fără autoritatea ONU este momentan exclusă. 

Dar există precedentul trimiterii de trupe aliate în Kosovo, în anul 1999 - un moment care ar trebui să fie ținut minte de cei care afirmă, precum unii oficiali de la Londra, că în cazul recurgerii la arme chimice, de către forța expediționară rusă în Ucraina, "toate opțíunile sunt pe masă". 

Asta în timp ce Putin oferă națiunii sale luna de pe cer...

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te