„Pamblica“ și „celălanți“ l-au condamnat pe ministrul Educației la 100 zile de tăcere

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.05.2018 - 10:59

Numirea ministrului Educației, Valentin Popa, a fost însoțită de hohote de râs după ce presa a dezvăluit modul dezastruos în care acesta se exprimă.

SHARE

Carențele de limba română ale lui Popa au fost deconspirate atunci când a folosit cuvinte sau expresii precum: „pamblică“, „această ținut binecuvântat de Dumnezeu“, „Consiliul a experimentat această transfer“, „pentru celălanți moldoveni“. Care a fost soluția lui Valentin Popa pentru a scăpa de această năpastă lingvistică? Tăcerea.

A decis să nu mai apară public. 

Valentin Popa nu a oferit niciun interviu face to face nici unei instituții de presă. Nu a organizat nicio conferință de presă. Singurele sale apariții publice au constat în trei declarații de presă în care nu a răspuns  întrebărilor jurnaliștilor.

Tăcerea lui Valentin Popa este surprinzătoare și neproductivă pentru un minister care are nevoie de comunicare și dezbatere publică. 

Absent din orice dezbatere publică pe tema educației, Valentin Popa, a tăcut dar nu a uitat să plătească polițe. 

Pe vremea când era rector la universitatea din Suceava, Valentin Popa a contestat, în instanță, clasificarea universităților din România stabilită, după standarde europene, pe baza legii Educației din 2011. Bătălia juridică a durat trei ani, iar, în final, Ministerul Educatiei a câștigat procesul cu Universitatea „Ștefan cel Mare“. Drept urmare, Universitatea din Suceava a rămas în categoria a treia valorică, lucru care îi oferea posibilitatea de a organiza un număr mai mic de locuri la master și doctorat. 

Valentin Popa nu a uitat această înfrângere pe care a luat-o personal. Devenit ministru al Educației, a decis să reducă numărul locurilor la master și la doctorat pentru cinci dintre cele mai vechi universităţi din ţară: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti. Aceste  universități au fost plasate în prima categorie în ierarhia universităților stabilită în 2011. 

Rezultatul acestui demers cu bocancii în sistemul de învățământ universitar i-a solidarizat pe studenții din Universitățile de elită, care i-au cerut lui Popa să își revizuiască politica de repartizare preliminară a locurilor bugetate. Se pare că PSD are acest dar: să unească oamenii. 

Comentarii


© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.