O dublă campanie electorală cu de toate. După care nu rămâi cu nimic. Stafii care călăresc morții

DE Stelian Negrea | Actualizat: 31.05.2024 - 11:29

Aproape de finalul unei duble campanii electorale anoste dar pline de bani după care nu ne vom alege cu nimic. Nou. Constructiv. Nici cu liste pentru europarlamentare cu nume noi care să aducă vigoare și energie. Nici cu primari noi care să își scoată localitățile din noroi.

SHARE

E o băltire generală. O înotare în clei. O stagnare de gheață. Poate și de aceea le-au unit ca să nu vedem același nimic de două ori.

Listele pentru europarlamentare ale tuturor sunt pline de aceiași. Nu vezi un nume nou. Și la putere și în opoziție aceeași. 

O dublă campanie electorală cu de toate. După care nu rămâi cu nimic. Stafii care călăresc morții

La alianța cu picioare de lut capul listei e Mihai Tudose. Și dacă ar fi un eminent orator și înțelept chipul acestuia te ține departe. Nu te-ar aduce mai aproape nici dacă l-ar picta vreun pictor celebru.

Bașca că-l chinuie o acuzație de hărțuire sexuală făcută pe la Bruxelles pe care nu a lămurit-o pe deplin.

La opoziție alta decât cea rusofilă, unde-s înghesuiți ca sardinele toți iubitorii de dictatori și de regimuri criminale, e același veștejit căutător de sinecuri bine plătite, Dan Barna. Garantat de vanitosul Cătălin Drulă care atunci când nu e la televiziuni e peste tot în oraș pe panourile exterioare.

Campania pentru europarlamentare, unde listele sunt făcute de șeful de partid, n-are nici o idee și e umbrită de gâlceava stearpă de la alegerile locale.  

Comasarea alegerilor dublată de un singur tur de scrutin aduce o anchilozare, o păstrare a primarilor care se află deja în funcție.

Paradoxal dar și salvator opoziția democrată își mai spală din rușine cu primarii Bucureștiului și Timișoarei care au șanse reale să rămână în funcție.

În ciuda mandatelor slabe sau a controverselor din jurul celor doi primari ai opoziției devine vital ca aceștia să-și păstreze mandatele pentru a mai salva aparențele democrației.

Că oricum cele două partide comasate vor câștiga majoritatea covârșitoare a tuturor celorlalte primării. Dar și consilii județene și locale.

Chiar dacă se faultează grosolan și mitocănesc cum e cazul Constanței

Acolo unde unul dintre cei mai mari demagogi politici trecuți pe la școala ANPC, Horia Constantinescu, a fost parașutat de PSD în urbea lui Mazăre de abia eliberat din pușcărie.

În mod normal nu ar trebuie să existe posibilitatea ca un personaj de talia lui Constantinescu să poată candida. Implicat în numeroase afaceri putrede, lipsa unei culturi elementare, un vocabular rudimentar, apropierea de familia lui Adrian Năstase și multe altele.

A plecat cu gălăgie de la ANPC unde a declanșat falsul scandal al puilor vopsiți și a ajuns la Constanța unde a declanșat alte scandaluri.

De exemplu, încearcă într-un mod grotesc să folosească în campania electorală tragedia de la spitalul municipal din Constanța de acum câțiva ani. Unde a avut loc un incendiu care a dus la moartea unor pacienți.

Stilul rudimentar și barbar al lui Constantinescu e norma și nu excepția din campania electorală de la locale.

Alți primari și șefi de consilii județene care ar trebui să se ocupe de dosarele de la DNA au șanse să își reînnoiască mandatele precum abonamentele la sala de fitness.

De la Gutău de la Râmnicu Vâlcea până la Iulian Dumitrescu de la Prahova și Teodorescu de la Tulcea emoțiile unui nou mandat sunt mici.

Dincolo de ceva zarvă mediatică cei trei și mulți alții ca el își văd liniștiți de jocurile de putere din spatele ușilor închise pentru a pune mâna pe un nou mandat.

Vina lor nu poate fi pentru că ei sunt niște “victime”. Inevitabil. Sigur e vina instituțiilor acestui stat care nu reușesc să îi scoată pe tușă. 

Din cauza faptelor lor și nu pentru că doi generali de prin servicii vor să aibă o bătrânețe liniștită.

Numai câteva cazuri de corupție instrumentate de DNA și ai o idee vagă despre averile acumulate din șpăgi de politicieni. O investigație temeinică și de durată ar produce un cutremur colosal numai dacă am merge prin câteva paradisuri fiscale unde sunt parcate șpăgile muncite. 

Pe electorat nu poți da vina pentru că toată lumea e de acord să îl gâdile pe burtică. Să îi cânte în strună. Să nu-l supere. Pentru că orice ar vota electoratul, el are întotdeuna dreptate. 

Așa că mai rămâne opoziția democrată care nu reușește să propună atât la europarlamentare dar și la locale alternative care să atragă și să scoată din rădăcini răul care a prins rădăcini.  

Cu o așa ofertă electorală singurul gând bun care le vine românilor în minte este să pună degetul pe harta Europei pentru un nou început. Cifrele de anul trecut arată că trendul emigrației a rămas masiv. Și că nimic nu pare să-l oprească. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te