Ne-am săturat!

DE Vladimir Tismăneanu | Actualizat: 09.08.2018 - 23:37

România a devenit un fel de corabie a nebunilor care se îndreaptă, sub imbecilă conducere a PSD și ALDE, cu complicitatea activă a UDMR, către naufragiu. De-aici și obligația noastră de a ne opune acestor nemernici.

SHARE

Niciun extraterestru nu ne va izbăvi. Doar noi putem să-i trimitem unde le este locul: vorba lui Eminescu, la pușcarie și la casă de nebuni! 

Sunt decenii de când, în anii ‘70, poetul Geo Dumitrescu a secționat tipologia aparaticikului în două categorii: Tovarășul Gușa și Tovarășul Ceafă. Altfel spus, Gușăgroasă și Ceafălată. La care l-aș adăuga pe Tovarășul Burdihan. Aș zice că vorbim despre personaje porcine, dar aș ofensa porcii. S-au perpetuat, au făcut pui, controlează azi o țară vitregită și umilită. Ne-am săturat de mutrele voastre îngrețoșătoare, de coafură pavianescă a matracucilor pesediste, de blănurile lor scabroase, de incontinența verbală a calibanilor voștri, de mutrele respingătoare ale acestor pehlivani care justifică, ba chiar reclamă, cu asupra de măsură, ceea ce a devenit strigătul nostru de obidă și de revoltă: M..e, PSD! 

 Această sintagmă, metamorfozată în slogan național, este deopotrivă rezultatul și catalizatorul actualei deșteptări civice. Prin ea, se aude vocea vulgului, adică a acelor oameni care nu mai vor să dezbată la nesfârșit ce și cum. A trecut momentul ambiguităților sofisticate. Revoluțiile dau glas așteptărilor vulgului. Sunt, ne place sau nu, vulgare. Estetică lor este una diferită de aceea a vremurilor calme. Vulgaritatea lor este, în adâncimi, una de un maxim, superb rafinament. Depinde de noi să-l prețuim cum se cuvine! 

Șansa, chiar datoria noastră, este să nu fim ca ei. Dar nu e destul. E nevoie să-i sfidăm și să-i demascăm. Permanent, persuasiv și fără concesii penibile. Trebuie să ne articulăm în chip limpede și categoric valorile, să spunem ce sprijinim și ce respingem. Ei au creat, în chip mișelesc, statul de nedrept. Noi luptăm pentru salvgardarea statului de drept. Ei au făcut din minciună starea lor existențială. Noi spunem adevărul, necosmetizat, netrucat. Ei au furat revoluția, noi o continuăm. Prin urmare, respectând nuanțele, noi versus ei! 

PS: O modestă propunere pentru profesorul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Vă rog să luați în considerație primirea postumă în acest venerabil for destinat să protejeze și să promoveze adevăratele valori ale culturii române a lui Romulus Zaroni, militant al Frontului Plugarilor și ministru în guvernul trădării naționale impus de URSS pe 6 martie 1945. Motivația: Zaroni a întemeiat o tradiție din care au răsărit, cu mult peste înaintemergătorul lor întru nerozie, personajele mocirloase care fac de rușine România la acest ceas al disprețului...

Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, președinte al Consiliului Științific al Centrului "Hannah Arendt" al Universității București și autor a numeroase cărți și articole

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te