Mândria prostească de a nu purta mască

DE Mihai Duță | Actualizat: 04.05.2021 - 23:56

Am observat zilele acestea în mai multe locuri, chiar și în spații închise, niște șoșoace și niște șoșoci mândri nevoie mare că nu poartă o amărâtă de mască. De parcă brusc, asta ar fi însemnat că au citit mai multe cărți sau că au studiat la mai multe facultăți.

SHARE

Am spus-o de mai multe ori, abia aștept să se încheie această perioadă nenorocită și să ne putem relua viețile. Nici mie nu mi-e deloc comod să port mască, dar nici nu cred că o chestie atît de mică îmi ia ceva din tot ce am făcut până acum. Și nici nu cred că dacă n-aș mai purta masca de mâine ar fi vreo faptă de vitejie sau aș deveni dintr-o dată mai deștept.

Spun asta uitându-mă cu milă la cei care umblă țanțoși fără mască, aruncând priviri încruntate și disprețuitoare în jur.

Dacă ai ajuns să fii mândru că ești în corul condus de-o femeie isterică și-o videochatistă, îți spun, fără ocoliș, că ești foarte, foarte prost și un mare nesimțit.

Încă o dată, dacă porți sau nu porți masca, tot școala aia o ai. Ca o constatare, cei antimască nici nu prea au multă carte. Și-atunci o dau pe libertățile omului.

De care habar nu aveau și habar nu au nici acum pentru că nu citiseră nimic despre asta. 

Dacă toată liberatea ta stă într-o bucată de cârpă, înseamnă că n-ai fost liber niciodată.

Apoi o dau pe-o falsă credință. Am auzit foarte des: "Eu nu cred în COVID!" 

Ok, dar în apendicită crezi? Sau în fracturi? Dacă îți rupi o mână, mergi la doctor? Desigur, astea sunt întrebări prea profunde.

De fapt, purtatul amărâtei ăsteia de măști ține de iubirea față de aproapele tău, dacă tot vorbim de credință. Și este chiar un lucru mic și neînsemnat față de ce au pătimit înaintași de-ai noștri, adevărați eroi și martiri. 

Da, știu, se discută despre tot felul de procente care arată cât ne protejează diverse tipuri de măști. Acum toți au devenit specialiști în virusologie, deși mulți n-au nici bacalaureatul și scriu mi-au ca pisica.

Oricât de mic ar fi procentul, pentru mine, purtarea măștii înseamnă să am grijă, atât cât pot, față de ceilalți. Este cel mai la îndemână lucru pe care pot să-l fac. Și fac asta chiar dacă sunt vaccinat. 

Și o fac și pentru cei care, din motiv personale sau medicale, nu vor să se vaccineze. Le respect alegerea și sper să ieșim împreună cu bine din acest coșmar.

Când pierzi oameni pe care-i știai sănătoși și fără alte probleme, îți dai seama că orice procent contează.

Chiar i se pare cuiva că e prea mult să porți o mască pentru a salva viața unui om?

Ești oare atât de sigur că mândria ta prostească de a nu purta mască e un exemplu de urmat și nu un pericol pentru ceilalți?

Printre astfel de personaje se numără și unii care plimbau anul trecut pe vremea asta o teorie cum că atunci când ți se iau probele din nas pentru testul PCR, este foarte ușor să ți se dea o gaură în creier. Desigur, la ei nu se punea problema, pentru că nu era nimic de găurit. Și ce să vezi? După un an de zile și miliarde de teste, n-a fost dom'le găurit niciun creier.  

Da, știu, voi primi multe înjurături pentru că aleg să am grijă față de ceilalți. Dar să le urmăriți atent limbajul și agresivitatea acelora care vor face acest lucru și să vă gândiți dacă-s mai deștepți pentru că nu poartă mască. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te