Veniturile, dar mai ales cheltuielile fiecăruia din cei 11 candidați la Cotroceni trebuie luate la bani mărunți.
Fiecare leu donat și fiecare leuț cheltuit direct la vedere, dar mai ales indirect, pe baza unor înțelegeri ascunse, trebuie luat la puricat de Autoritatea Electorală Permanentă.
Finanțările, dar mai ales cheltuielile electorale ale majorității celor 11 candidați ridică uriașe semne de întrebare. Cu precădere cele din precampania electorală, unde toți au cheltuit fără să fie obligați de lege să declare acești bani. Și chiar în campania electorală efectivă, deși sunt reguli extrem de riguroase, cheltuielile ridică serioase semne de întrebare.
Cel mai prolific cheltuitor din precampania electorală a fost de departe independentul Nicușor Dan.
În fine, iluzia independenței e vândută samavolnic unui public căruia îi place să fie gâdilat pe burtică cu șabloane de genul politica se poate face fără partide. Următorul pas de aici este că politica se poate face fără politicieni. Direct din cazărmi.
Dar Nicușor Dan a avut cel puțin o campanie de panotaj exterior replicată aproape la milimetru după cea avută în vara anului trecut, când a candidat la cel de-al doilea mandat la Primăria Capitalei. Schema descrisă la vremea respectivă inclusiv de subsemnatul în Newsweek România este simplă: apelăm la compania de panotaj exterior a prietenului și sfătuitorului meu, omul de afaceri pro-rus Matei Păun, care ne pune la dispoziție toate panourile din București și ce mai are prin țară.
Raportăm o anumită sumă cheltuită, o decontăm de la USR, partidul care ne susține și acum, după ce am făcut puci și am dat-o jos pe Elena Lasconi, iar diferența majoră până la prețul real al panourilor e cadouaș de la amicul Matei Păun.
Ce-i iese lui Matei Păun la toată această susținere, în timp ce el lucrează gratis pentru candidatul Nicușor Dan, om afla peste 30 de ani. Din dosarele serviciilor de informații.
O altă schemă folosită masiv de Victor Ponta și de George Simion se referă la aparițiile televizate în exces pe televiziunile de știri ale prietenilor noștri: fostul deputat PSD și afaceristul fugar Sebastian Ghiță și ultra penalul Maricel Păcuraru.
Aceștia pun la picioarele celor doi candidați spații de emisie zilnice de ore întregi de interviuri, ridicat în slăvi și periat a celor doi candidați sub pretextul că aceasta e politica editorială a postului și că, sub pulpana libertății de exprimare, putem să facem galerie oricui dorim.
Prinde orbul, scoate-i ochii. Noi nu vom ști niciodată nici cât a costat tot pachetul pus la dispoziția celor doi politicieni și nici cu ce s-au ales acești finanțatori generoși: contracte guvernamentale, lobby pentru anumite proiecte legislative, scutiri de taxe și impozite etc.
Am văzut doar că BEC le-a respins celor de la AUR decontări de circa 2 milioane de euro, din care o sumă consistentă venea din facturi tăiate de Păcuraru lui Simion în campania pentru Parlamentarele din 2024.
Simion mai are și multe alte modalități de a sifona bani publici: fie prin ronțăirea a zeci de milioane de lei din subvenția de la buget prin firme prietene, fie prin vânzarea-cumpărarea de locuri pe listele parlamentare.
În mod paradoxal dar nicidecum moral, partidele clasice și-au securizat prin lege posibilitatea de a cheltui cu nemiluita zeci de milioane de euro din subvenții de la bugetul de stat pentru propagandă politică.
Acesta este un eufemism, pentru că, de fapt, PSD, PNL și poate într-o mai mică măsură UDMR, nu fac decât să anestezieze o presă aflată într-o puternică criză financiară.
Și nu numai. Într-o competiție acerbă și total neloială cu vulgaritatea și lipsa cruntă de responsabilitate a rețelelor de socializare.
Practic, Crin Antonescu poate avea un buget de venituri și cheltuieli la alegerile prezidențiale din mai extrem de curat și ordonat, dar nicidecum betonat moralmente.
Deși procurorii au intrat în cele din urmă pe fir și au început să investigheze schema extrem de sofisticată a cheltuielilor electorale ZERO a lui Călin Georgescu, există încă o predispoziție la ceilalți candidați de a-și camufla o bună parte a cheltuielilor electorale.