Investiți în școala online. Anii ce vin pot aparține pandemiilor și conflictelor militare

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.03.2022 - 14:32

Pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina ne arată de ce este esențial să oferim copiilor posibilitatea de a studia de la distanță în condiții cât mai bune. Autoritățile nu par să priceapă situația.

SHARE

Timp de doi ani, copiii au fost nevoiți să învețe și de la distanță. În timpul acesta, autoritățile nu au făcut mai nimic să dezvolte și să lărgească – logistic – accesul la școala online. A fost strict un efort al părinților, elevilor și profesorilor de a se adapta la metodele de predare la distanță, digitalizate și interactive. Școala la distanță în pandemie a dus la pierderea interacțiunii, esențială la vârste fragede și ăsta e un punct minus. Dar, capacitatea de adaptare în momente delicate a făcut omenirea să supraviețuiască.

Citește și: Barbaria Rusiei în Ucraina: 34 de spitale, 202 școli și 1500 de clădiri de locuințe distruse

Pandemia a forțat școala românească să se împrietenească cu tehnologia și ăsta e un punct câștigat. Profesorii ar trebui încurajați să își dezvolte, în continuare, abilitățile de a preda folosindu-se de tehnologie. Vedem astăzi, în Ucraina vecină, o situație de criză, apărută peste noapte în care școlile vor fi închise mult timp de acum încolo.

Ministrul Sorin Cîmpeanu declară, nefericit, că „școala online a fost o catastrofă educațională la scară mondială”.

Probabil, pe ministrul educației l-a luat entuziasmul evaporării pandemiei de COVID. Dar, să nu uităm că și în primăvara anului trecut autoritățile române au decretat pandemia învinsă, apoi s-au dus la culcare, iar în toamnă ne-am trezit cu ditamai valul al V-lea de infectări peste noi. Putem avea un al -VI lea val COVID în toamnă? Specialiștii spun că da.

Școala online i-a forțat pe mulți profesori să se împrietenească cu computerul. Pe unii părinți, să cumpere unul. Doar statul român nu a făcut efortul de a-i ajuta pe acei părinți, profesori și copii care chiar nu aveau resursele pentru a participa la școala online.

Citește și: DOCUMENT În caz de război, românii din diaspora au 15 zile să revină acasă pentru încorporare

Ministrul Cîmpeanu trebuie să încurajeze dezvoltarea abilităților digitale în rândul profesorilor și elevilor. Când ne uităm spre Ucraina, nu mai putem ignora pericolul ca zidurile școlilor să cadă, într-o zi, iar copiii să nu mai aibă unde merge fizic la cursuri.

Citește și: Școală distrusă de o rachetă rusească în Zhytomyr. Zeci de copii au fost uciși de armata Rusiei

 

 

Comentarii


© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.