Europa scapă de COVID și se infectează cu Sputnik

DE Cătălin Prisacariu | 04.02.2021 - 23:21

Primul satelit artificial al planetei, organul de propagandă al Kremlinului și vaccinul anti-COVID: toate au același nume și fac același lucru - consolidează ceea ce numim soft power-ul Rusiei în lume.

SHARE

Când satelitul Sputnik a orbitat pentru prima oară Pământul, pe 4 octombrie 1957, lumea liberă a fost șocată. În plin război rece, infamii sovietici reușeau să urce deasupra planetei o sferă cu antene care să le transmită informații despre ce se întâmpla pe glob. Pe lângă tehnologia pe care o înglobează azi un smartphone pe care-l pot utiliza și copiii, Sputnik era doar o tingire cu capac care plutea prin spațiu, nicidecum vreo minune. Dar rușii erau primii care făcuseră o tingire cu capac să orbiteze planeta, așa că puterea lor simbolică tocmai urcase până la cer. La propriu.

45 de ani mai târziu, în 2002, apărea și Sputnik, conglomeratul media deținut de statul rus. În tandem cu Russia Today, au înconjurat planeta cu mii de manipulări, fake news și mostre de media bullying demne de cele mai solide manuale sovietice de propagandă. Iar ca să subliniem perversitatea întreprinderii e suficient să spunem că recent decedatul Larry King și-a difuzat, în ultimii ani, talk-show-ul în rețeaua Russia Today.

Iar în 2020, pentru a onora un brand rusesc de tradiție, a apărut și vaccinul anti-COVID, primul al lumii. Un vaccin considerat de "lumea liberă" nesigur, ineficient, grăbit, produs în condiții netransparente etc. etc. etc. Dar numai până la începutul lunii februarie 2021, când Uniunea Europeană (prin cancelarul german, ministrul francez de externe și șefa Comisiei Europene) a lăsat să se înțeleagă că, dacă Sputnik trece testele comunitare, poate fi acceptat și cumpărat de statele UE.

Pe termen mediu și lung, consecințele certurilor occidentale inclusiv în legătură cu vaccinurile anti-COVID pot fi catastrofale. Iar maica Rusie va fi tot timpul acolo să ofere alinare.

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.