Duplicitatea în Coaliție nu aduce voturi. Blatul PSD- AUR poate scăpa de sub control

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 24.01.2023 - 17:35

Demnitarii care au participat astăzi la Iași, la festivitățile dedicate Unirii Principatelor, au fost huiduiți de o parte din cei prezenți la fața locului. Nu cred că huiduielile au venit doar din partea simpatizanților AUR, deși vocea acestora s-a auzit cel mai pregnant.

SHARE

Unii au huiduit și pentru că Moldova nu este nici astăzi, la 164 de ani de la Unire, legată de o autostradă de Muntenia sau Transilvania. În tot acest timp PSD trage sfori să păstreze portofoliul Transporturilor la rocadă, nu pentru a servi interesul publicului, ci pentru a-și satisface accesul neîngrădit la resursele publice.  

Alții au protestat pentru că pe scenă se aflau doi demnitari locali acuzați de corupție. Este vorba de liberalii Costel Alexe (președintele Consiliului Județean Iași) și Mihai Chirica (primarul Iașului), fost pesedist, ambii implicați în mai multe dosare penale. Cei doi au păstrat distanța în momentul în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au ținut discursurile, fiind marginalizați din motive de imagine.

Aș vrea să discut despre simpatizanții AUR, deoarece comportamentul lor este consecința directă al modului în care relaționează partidele din Coaliție.

De o bună bucată de vreme, social-democrații fac opozițiie în interiorul puterii, sperând că PNL va deconta singur inevitabilele greșeli ale guvernării. O utopie.

Tensiunea este destul de mare în coaliție, deoarece liberalii își acuză partenerii că au depășit o graniță a lipsei de fair play politic.

Recent, politicieni din PNL mi-au declarat că sunt foarte nemulțumiți că, „simultan cu rotația, PSD se pregătește să folosească AUR pe post de berbece politic”.

„Vor căuta să canalizeze agresivitatea AUR către componenta liberală a guvernării. Refuzul PSD de a denunța extremismul AUR, respectiv tăcerea constantă în contextul violențelor provocate de George Simion și oamenii lui arată strategia PSD de a crea culoar pentru AUR cu scopul slăbirii generale a dreptei. Odată ce PSD obține funcția de premier și există posibilitatea de a deveni ținta nemulțumirii sociale, PSD are nevoie de supapa AUR în competiția cu noi”, mi-au spus ei.

Nu m-ar mira ca PSD să joace atât de perfid în relația cu partenerii de guvernare. Ce nu înțeleg, însă, social- democrații este că sunt împreună la guvernare cu liberalii și vor deconta electoral împreună. Nu poți folosi AUR pe post de „berbece politic” și să speri că atacurile acestui partid ultrapopulist, periculos pentru democrație, la adresa actului de guvernare nu te va afecta politic. 

Citește și: Aliatul nevăzut al lui Putin de pe lunga lui listă cu șpăgi

Marcel Ciolacu a cerut recent PNL să nu mai guverneze la nivel local cu USR, cum se întâmplă în București, pentru că la nivel central are un parteneriat cu PSD.

De partea cealaltă, niciun liberal nu le-au cerut în mod oficial social-democraților să nu mai colaboreze pe sub masă cu AUR. Niciun lider PNL, cu excepția lui Dan Motreanu, nu a taxat atacurile care vin chiar din partea unor lideri locai ai PSD. De ce? E mai puțin important. Fiecare pasăre pe limba ei piere. 

Lecția cea mai importantă ce trebuie învățată din huiduielile de la Iași este că degeaba ai blaturi cu AUR. Strategia nu te va ajuta să punctezi electoral, ci dimpotrivă.

Citește și: Israel: Încă o încercare grea pentru ”supraviețuitorul” Netanyahu

Dacă se mai joacă mult cu focul, victoria candidatului PSD la Președinție- la care visează toată floarea social-democrată, în frunte cu Marcel Ciolacu, care amușinează cea mai înaltă funcție în stat- , s-ar putea să se dovedească o himeră.

Sociologii au atras deja atenția că electoratele PSD și AUR funcționează pe principiul vaselor comunicante. DIn ultimele sondaje reiese că AUR a crescut cu un procent similar cu cel cu care a scăzut PSD. Asta ar trebui să le dea de gândit.

Creșterea necontrolată a AUR în sondaje ar putea aduce PSD și PNL în postura de a fi nevoite să numească un prezidențiabil comun, dar care va fi decredibilizat de războiul subteran pe care PSD îl alimentează în interiorul Coaliției.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te