După un an de război contra Ucrainei, Rusia acuză NATO, dar vrea negocieri cu SUA

Ion Petrescu
DE Ion Petrescu | Actualizat: 16.02.2023 - 17:50

Confruntarea dură între armata rusă invadatoare, 
tipică, prin dotare și 
atitudine, veacului 20, și forțele armate ucrainene, cu caracteristici specifice secolui 21, inclusiv moralul puternic, va marca și anul 2023, până la capăt.

SHARE

Fraza de mai sus nu este o noutate!

Doar reflectă tragedia unor slavi care se căsăpesc între ei, una ce nu se mai termină, deși, în mod evident, cunoscătorii au sesizat - în pofida dezmințirilor Moscovei, absolut normale în vreme de război - că Statele Unite ale Americii au încercat - și la începutul acestui an - să propună Ucrainei „pace contra teritorii“ și Rusiei „teritorii contra păcii.“ 

NATO nu va ataca Rusia

Cu 3,2 milioane de militari activi și o populație de aproape 1 miliard de cetățeni liberi, Alianța Nord-Atlantică se uită, cu calm, spre Federația Rusă, care tinde acum să aibă un efectiv al armatei sale de 1,5 milioane de combatanți și dispune de o populație de circa 143.000.000 de locuitori.

După un an de lupte grele, Kievul nu a fost cucerit de invadatori, iar la Moscova s-a prăbușit mitul invincibilei armatei ruse.

17% din teritoriul Ucrainei este încă sub ocupația militară generată de liderul de la Kremlin, dar administratorii temporari știu că persistă pericolul unor noi contraofensive ale trupelor ucrainene, care au reușit anterior să recupereze Harcovul și Hersonul, după retragerea în pripă, respectiv la ordin, a unităților militare rusești din orașele menționate.

Presa pro-Kremlin minte opinia publică multinațională, din Rusia, cu povestea confruntării trupelor ruse cu cele ale NATO, pe teritoriul ucrainean, în timp ce vocile importante de la Kiev cer aliaților, după tancuri, pentru viitor, avioane și rachete cu rază mai mare de acțiune.

După cum au dovedit evenimentele care au precedat concordanța opiniilor președintelui SUA, cu acelea ale cancelarului Germaniei - în dosarul tancurilor americane M1 Abrams ce urmează a fi livrate relativ în aceeași perioadă cu sutele de tancuri germane Leopard 1 și Leopard 2, anunțate de mai multe țări europene -, istoria se va repeta.

Dincolo de negații inițiale, armata ucraineană probabil că va primi, în perioada următoare, aeronave de luptă franceze și poloneze, printr-un accept ce încă se negociază între aliați, și vor fi trimise apoi rachetele solicitate de Kiev  pentru a lovi afluirea de noi trupe rusești pe linia întâi a Frontului de Est.

De ce? Pentru că, dincolo de fumigenele publice - de înțeles în perioadele de păcălire a țărilor adversare -, după substanțialele investiții în sprijinirea cu armament, tehnică de luptă, bunuri utile supraviețuirii populației Ucrainei și bani pentru finanțarea aparatului de stat ucrainean, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Franța, ca și celelalte state care s-au aliat lor, NU au cum să accepte înfrângerea apărătorilor statului cu capitala la Kiev.

Acesta a avut, în 2016, circa 42 de milioane de locuitori, dintre care peste 8 milioane au plecat în comunitatea democratică europeană și, din ceilalți, respectiv 34 de milioane, în jur de 200.000 au murit pe front sau sub dărâmăturile bombardamentelor cinice ordonate de Moscova, au fost răniți și chiar au dispărut după confruntările nemiloase din estul și sudul entității statale ucrainene.

ALIANȚĂ Elicoptere britanice de tip Chinook s-au întors în Estonia, la Tapa, pentru exerciții militare

Rusia are un potențial de mobilizare superior numeric celui al Ucrainei.

Dacă scădem din cei aproximativ 34 de milioane de locuitori - ai entității statale ucrainene - rămași acasă, pe copiii, femeile și bătrânii încă în viață, tot mai rămân în jur de 6 milioane de bărbați, gata să apere cu arma în mână țara lor, dintre care 1.000.000 constituie oficial rezerva operativă.

În tabăra adversarului, 2.000.000 de rezerviști sunt pe evidențele unor posibile noi mobilizări, dar trebuie să scădem cele trei sute de mii de suflete aduse în cazărmi, în toamna anului trecut, precum și nu puținii tineri care au părăsit Rusia pentru a nu ajunge carne de tun pe Frontul de Est. 

Tur de orizont 

Privind succesiunea măsurilor luate de generalul Valery Vasilyevich Gerasimov șeful armatei ruse, nu mai contează dacă ofensiva din acest an a trupelor Moscovei dislocate în Ucraina va avea loc într-o zi de februarie sau după 1 martie, cert fiind faptul că se va declanșa, cel mai probabil înaintea sosirii tancurilor promise ucrainenilor de aliați, inițial 321, în prima etapă urmând a fi livrate echivalentul a două batalioane de tancuri, ulterior restul.

Militari din Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia și Spania, dislocați în grupul de luptă al NATO, din Letonia, au efectuat trageri de luptă reale, în zona de antrenament a Taberei Ādaži

Având la dispoziție în jur de 430.000 de militari, nu jumătate de milion cum pretindeau terți de la Kiev, Gerasimov vrea extinderea ocupației militare ruse până la granițele administrative de nord-vest ale Lugansk-ului și de vest a Donețk-ului. 

Surpriza?

O constituie concentrarea a aproape cinci divizii în sudul oblastului Zaporojie, care ar urma să cucerească orașul cu același nume, aflat încă sub controlul militarilor ucraineni în partea nordică, liberă, a acestei entități administrative din sudul Ucrainei.

Cât despre Herson, depinde câte divizii noi vor aduce rușii în sudul acestui oblast!

În tabăra apărătorilor, comandantul șef al Forțelor Armate din Ucraina, generalul Valerii Zaluzhnyi - care știe  abilitățile profesionale ale generalului rus Gerasimov, recunoscându-i calitățile de comandant -, are sarcini la fel de complexe:

1. Menținerea liniei frontului pe actualul aliniament de contact cu trupele ruse din Lugansk și Donețk sau retragerea minimală a unităților ucrainene, astfel încât să nu poată fi încercuite de adversar.

2. Împiedicarea dezvoltării ofensivei militare ruse spre Zaporojie și - funcție de rezultatele defensivei - pregătirea unei dezirabile contraofensive, cu tancuri, până la litoralul nordic al Mării Azov.

3. Pregătirea efectivelor necesare pentru două viitoare brigăzi de tancuri, care ar putea rupe apărarea rusă din sudul oblastului Herson, înaintând, în viteză, spre nordul peninsulei Crimeea. Asta ar fi lovitura de berbece a acestui an!

4. Pe măsură ce Statele Unite intensifică ajutorul militar pentru Ucraina, ponderea americanilor care spun că țara lor oferă prea mult sprijin a crescut. Aproximativ 26% declară acum că SUA oferă prea mult sprijin Ucrainei, 31% afirmă că oferă suma potrivită și 20% ar dori ca SUA să ofere Ucrainei asistență suplimentară.

Concluzii de etapă

I. Până la sosirea tancurilor aliate, Rusia are o fereastră de timp utilă întăririi dispozitivului militar propriu din estul și sudul Ucrainei, cu posibilitatea unor succese, de nivel tactic, în vestul Donbasului.

II. Ucraina a luat măsuri de întărire a disciplinei militare, pentru a diminua numărul conduitelor improprii pe câmpurile de luptă.

Zelensky, în răspunsul său la o petiție populară cu 25.000 de semnături prin care i s-a cerut să renunțe la modificările unui legi recent adoptate, a fost de acord că măsurile disciplinare împotriva personalului militar ar trebui să țină cont de circumstanțele individuale ale acestora și a promis că se va analiza în continuare modul de îmbunătățire a mecanismului disciplinar. Dar el nu a suspendat legea în vigoare!

III. Cum armata ucraineană va avea tancurile dorite abia în luna aprilie, până atunci, în principiu, peninsula Crimeea probabil nu va fi supusă unei acțiuni ofensive ordonate de Kiev.

NATO respectă decizia luată la Summitul de la Madrid, aceea de a sprijini defensiva ucraineană.

Abia în primăvara sau vara viitoare vom înțelege dacă la Kiev și Moscova se acceptă și soluții de compromis, după bătălii cu un final deloc știut dinainte. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te