Drepturile omului, un moft în România

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 28.04.2021 - 12:35

Luni, PSD și-a asigurat o sinecură la Consiliul de Monitorizare, o instituție pentru drepturile omului care doar ce a scăpat de sub conducerea unui inginer autor, fost senator PSD via PP-DD.

SHARE

Un fost senator al PSD a fost instalat, și de data aceasta în fruntea instituției, cu voturile majorității senatorilor României. În 2005, Emanuel Gabriel Botnariu era șef al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică București, un centru unde erau îngrijiți tineri cu dizabilități.

În această calitate, le spunea părinților acestor tineri cu dizabilități: „Ce, vreți să trăiască mai mult decât voi? Și așa au trăit mai mult decât prevedeau statisticile ”.

În fruntea acestui centru, Botnariu a fost implicat într-un scandal, fiind acuzat de părinți și de o parte a personalului de management fraudulos și de neasigurarea unor minime condiții pentru tinerii îngrijiți acolo: transportați în pături, puși în paturi suprapuse (deși erau și tineri cu dizabilități motorii), mâncarea proastă, unii dintre ei făcuseră TBC și chiar o tânără internată acolo fusese bătută. Asta, în timp ce Botnariu doar ce își renovase biroul, scria presa în 2005.

Ce să mai, un „medic de calitate”, după cum l-a recomandat Lucian Romașcanu (alt etalon de cultură al PSD) luni, în ziua votului, în plenul Senatului.  

Faptul că PSD nu are scrupule nu e de mirare în nici un fel, după Florinel Butnaru, instalat la fel, la Consiliul de Monitorizare ori Grațiela Drăghici la Agenția pentru Egalitate de Șanse – cunoscută mai mult pentru celebrele cuvinte „femeia poate fi motostivuitor”. Înțeleg chiar și de la AUR, pentru care drepturile omului clar sunt cai verzi pe pereți, când susținătorii/membrii lor fac liste cu intelectuali buni de împușcat precum cuplul dictatorial Ceaușescu în ´89, ca să fac referire la un episod extrem de recent.  

La UDMR mai greu să ai pretenții, la ce background politic are această formațiune, iar PNL – am apreciat că senatoarea Alina Gorghiu a susținut în plen că Botnariu nu este calificat pentru această funcție – însă nu pot să nu-mi amintesc și că în 2013 aceeași Alina Gorghiu avea un proiect de lege prin care propunea medierea obligatorie între victime și agresori, inclusiv în cazul violurilor sau a violenței domestice, ori că unii liberali semnează alături de membrii AUR scrisori deschise în care îi iau apărarea lui Octav Bjoza, asta tot ca să mă refer la un episod recent. 

USR-PLUS spune că toți senatorii formațiunii au votat la CM o candidată susținută de o coaliție de ONG-uri. Sper că așa este.

Dar, oricum ar fi, mi-e clar că, în general, pentru oamenii politici instituțiile de drepturile omului nu sunt altceva decât sinecuri pentru oameni de partid care au nevoie de un job călduț, nu contează cu ce preț.

Dacă acest Consiliu de Monitorizare ar fi funcțional, am ști în ce condiții mor sute de oameni cu dizabilități din centrele de stat, în ce condiții sunt ținuți pacienții psihici – poate vă amintiți de Săpoca, unde un pacient a omorât alți șapte, într-un episod de delir, când fusese culcat în același pat cu alți pacienți.

Mai acum vreo două zile am citit un text  despre trei femei cu dizabilități psihice care au născut la maternitatea din Botoșani, ele nedându-și consimțământul pentru relații sexuale, neștiind să spună cine le-a abuzat și evident nimeni tras la răspundere. Copiii lor au ajuns tot în sistemul de protecție. Despre asta vorbim. Consiliul de Monitorizare ar trebui să fie vocea acestor oameni, apărătorul lor în fața oricăror abuzuri.

Dar nu e mai bine să fie un post călduț de unde cineva încasează un zece mii de lei pe lună, fără bătăi de cap?

În decembrie, am stat de vorbă cu Laura Ștefan, de la Expert Forum, despre Avocatul Poporului, o altă instituție politizată de drepturile omului. Și-mi spunea Laura Ștefan atunci:

„Doamna Weber trebuie să se lupte un pic pentru a convinge cu privire la onestitatea demersurilor sale, tocmai pentru că este afiliată politic și tocmai pentru că n-am respectat ceea ce trebuia să respectăm. Și n-am respectat de comun acord.

Pentru că noi nu credem în aceste lucruri, noi credem într-o «variantă românească». Dacă vom avea vreodată un Avocat al Poporului independent, rolul lui va fi să deranjeze pe toată lumea”. 

Citește aici: Avocatul Poporului sau Avocatul PSD

Subiectul „noi” subînțeles mai sus aici înseamnă politicieni. Aici suntem cu instituțiile de drepturile omului.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te