Domnii Cioloș și Barna nu vor la guvernare, în 2021, dar se tem să ne-o spună în față

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.11.2020 - 12:30

Toată campania USR-PLUS este, de fapt, despre distrugerea punților cu PNL, PMP și orice alt partid cu care ar putea intra la guvernare, în 2021. Partidul preferă opoziția, nu vrea să se erodeze într-un an greu și țintește prezidențialele din 2024.

SHARE

Anul 2021 va fi, probabil, unul din cei mai grei ani pentru România. În primele luni, epidemia se va extinde, iar un vaccin care să o tempereze va ajunge aici cel mai devreme prin primăvară - vară. Economia va fi la pământ. Vor trebui luate măsuri extrem de nepopulare. După pandemie, viitorul Guvern va trebui să reducă din cheltuielile cu salariile bugetarilor sau nu va avea nici un ban pentru investiții. Orice proiect de reformă va fi tocat la Antena 3, contestat de Avocatul Poporului, Renate Weber, și atacat la CCR-ul dominat de oamenii PSD. Pe scurt, cei care vor guverna riscă să se erodeze rapid.

Pe de altă parte, oamenii politici privesc deja spre 2024, an în care va fi deschisă bătălia pentru Cotroceni, fiindcă Iohannis nu mai poate candida.

Acesta este contextul în care trebuie privit tot ceea ce face acum USR-PLUS: distruge programatic legăturile cu potentialii aliați. Da, este campanie, PNL și USR-PLUS se bat pe același segment de electorat, dar ceea ce se întâmplă acum este dincolo de o bătălie electorală obișnuită. E ură, în cea mai pură formă.

USR-PLUS împinge PNL-ul să caute alte soluții, alte combinații politice. Cum să guvernezi cu un partener care, de luni întregi, își asmute fanii împotriva ta? 

Așa se explică radicalizarea USR-PLUS din ultimele luni: nu vrea la guvernare, dar nu are curaj să o spună. Oamenii au învățat lecția din 2019, când au spus cu voce tare că nu vor la putere și i-a costat. Acum, lucrează subtil.

Oricum, așa cum arată acum lucrurile, o guvernare PNL cu USR-PLUS ar fi o catastrofă. Încrederea între parteneri este deja distrusă și nu se va reface peste noapte. Ultimul lucru de care ar avea nevoie Românie e un guvern rupt în două, în care partenerii se sabotează din prima zi. S-ar repeta situația din perioada 1996-2000: la final, în 2024, PSD-ul ar câștiga tot. 

USR-PLUS ar trebui să fie corect și să spună clar: este capabil sau nu să guverneze cu PNL? Dacă, da, vom asista la certuri permanente sau vor putea construi împreună? Însă cred că răspunsul este deja clar: USR-PLUS vrea să stea pe tușă, să evite o erodare la guvernare într-un an greu și țintește Cotroceniul, în 2024. 

 

Comentarii


© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.