De ce este Dragnea terifiat de Kovesi

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 27.02.2019 - 14:43

De ce încearcă PSD pe orice cale să blocheze această candidatură românească la șefia nou-înființatei structuri penale care va funcționa la vârful UE?

SHARE

Cel mai devreme, Parchetul European va începe să funcționeze la finalul lui 2020, după cum a anunțat chiar Comisia Europeană. Adică după ce alegerile europarlamentare, prezidențiale (ambele în acest an), locale și parlamentare (anul viitor) din România vor fi avut loc și agenda politică pe următorul ciclu electoral va fi fost setată. Așadar, din perspectiva ambițiilor de putere ale lui Liviu Dragnea și ale PSD, posibilitatea ca Laura Codruța Kovesi să influențeze (prin eventuale dosare europene) aceste alegeri este exclusă.

De ce, așadar, încearcă PSD pe orice cale să blocheze această candidatură românească la șefia structurii penale care va funcționa la vârful UE? Sigur, un răspuns ar fi că nimeni nu va fi la adăpost de anchete girate de întreaga Uniune Europeană, în orice poziție s-ar găsi în țara de origine. Totuși, așa cum am arătat, chiar și așa se poate negocia: anchetele vor fi lucrate de către procurori coordonați din Luxemburg (sediul central al Parchetului European), dar judecata va fi națională, dosarele vor fi cântărite penal de către instanțele țărilor ai căror cetățeni sunt inculpați în dosare.

Deci, întrebarea rămâne: de ce e toată agitația asta nebună, coordonată de Liviu Dragnea, pentru a o opri pe Kovesi? Răspunsul nu poate fi decât unul de natură pur electorală: cu fiecare succes de etapă al fostei șefe DNA la Bruxelles, un public tot mai mare înțelege că ayatollahul teleormănean este un impostor care nu-și controlează decât analfabeții funcțional din propriul partid și are succes numai la un electorat anchilozat, fără speranță și fără viitor.

De fapt, miza lui Dragnea nu este penală, aici nu este vorba despre ce dosare ar putea face în viitor Parchetul European. Miza este una simbolică: deși deține aproape toate pârghiile de putere în România, țărănușul de câmpie este, totuși, gol și poate fi doborât de instituții europene. Iar uneori, cum se întâmplă acum, este nevoie ca un singur om să se bată și, orice ar arunca în joc șeful PSD, să nu aibă nici un efect asupra cruciadei personale a unui cetățean care are mecanisme bruxelleze de partea sa.

Practic, în acest mexican standoff în praful Bărăganului, Dragnea trage mult, dar își nimerește calul, propriile picioare, colegii și colbul. Și, când scena înfruntării se va fi limpezit, vom descoperi că dinții cariați de sub mustață vor mușca din țărână.

P.S. Tot atunci, sau poate un pic mai devreme, va trebui să discutăm și despre petele din soare.

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.