Parte dintre acestea au fost semnalate opiniei publice ucrainene, de cei care vor să înțeleagă mecanismul unei operațiuni ce a determinat retragerea unor unități militare ruse, într-o manieră care, indiferent cum a fost etichetată - fugă, de oficialii de la Kiev, repliere, de cei de la Moscova - a avut drept rezultat redobândirea controlului militar de către Ucraina, asupra mii de kilometri pătrați.
La o primă trecere în revistă a erorilor comandanților ruși din regiunea Harkov, acestea, în esență, sunt rodul acumulării unor deficiențe clare:
Citește și: VIDEO SUA se îndoiește de linia roșie a Rusiei și pregătește arme pentru Ucraina de peste 500 mil.$
1.exercitarea deficitară a actului de comandă,
2.incoerență în aprovizionarea trupelor din prima linie,
3.unele erori tactice.
FORȚA EXPEDIȚIONARĂ RUSĂ - DIVIZATĂ ÎN UNITĂȚI CE AU ACȚIONAT PE CONT PROPRIU
Actul de comandă a fost subminat de faptul că luptau cu ucrainenii:
Citește și: Tentativă de asasinat asupra lui Putin. Limuzina sa a fost lovită, zgomote puternice și fum gros
I. militari din armata rusă,
II. purtători de uniforme militare specifice formațiunilor care susțin separatismul republicilor Donețk și Lugansk, III. combatanți din grupul Wagner,
IV. membri ai Gărzii Ruse, inclusiv luptători ceceni.
Prin urmare avem de a face cu unități teoretic aliate, dar cu obiective diferite.
Grupul Wagner, care acționează pe teritoriile celor două republici separatiste, nu se subordonează armatei ruse, are o dotare specifică, inclusiv propriile aeronave, preluate prin transfer aprobat de la Kremlin, din Forțele Aeriene Ruse.
Acest grup are și dezlegarea, de la Moscova, ca să recruteze voluntari aflați în închisorile Federației Ruse.
Cu un efectiv de circa 5.000 de combatanți, grupul Wagner este recunoscut ca partea cea mai profesionistă a forțelor ruse de invazie, cu unele cuceriri teritoriale realizate în ultimele luni.
Purtătorii de uniforme militare specifice formațiunilor care susțin separatismul republicilor Donețk și Lugansk au ca element comun... incompetența.
Parte dintre ei au fost trimiși să lupte în alte zone, de pildă pentru apărarea orașului sudic Herson, sau - cum este cazul unora din Lugansk, să acționeze pentru "eliberarea" teritoriului revendicat de republica separatistă Donețk.
Nu mai este un secret realitatea că aceia care fac parte din unitățile militare ale republicii separatiste Lugansk au lipsuri în dotarea proprie, un context în care adună, de la luptătorii morți în luptă, căști și veste antiglonț.
Comparativ, militarii din armata rusă au o tehnică de luptă mai bună, inclusiv piese de artilerie și avioane de vânătoare.
Deși forța expediționară rusă în Ucraina a utilizat mai des detașamente de asalt amfibii, în mod constant au recurs la bombardarea teritoriului necontrolat de militarii trimiși să execute operațiunea militară specială.
AUXILIARII - PIATRA DE MOARĂ A ARMATEI MOSCOVEI
Chiar dacă Garda Rusă nu este destinată să ducă un război, neavând, de pildă, nici tancuri, nici transportoare blindate, ci alte tipuri de vehicule blindate, totuși membrii săi, trimiși în Ucraina, chiar au luptat contra apărătorilor ucraineni.
Din perspectiva unei asemenea evaluări a forțelor de invazie, devine clar că nu a fost vorba de un organism militar rusesc unitar, pe timpul operațiunilor din Ucraina, ci de unități cu componențe diverse, cu comandanți obișnuiți mai degrabă să acționeze pe cont propriu, decât să coopereze.
În plus, cei proveniți din armatele republicilor separatiste nu au mijloacele de transport de care dispun militarii din armata rusă, combatanții din grupul Wagner și membrii Gărzii Ruse.
Se pare că, acum, militarii ruși nu prea înțeleg ce caută în Ucraina, cei din grupul Wagner știu că se luptă exclusiv pentru bani, iar aceia din Garda Rusă deși aparent motivați, nu sunt performanți în luptă.
Este un mozaic de unități militare diverse, cu comandanți orgolioși, cu pierderi diferite, unele neluate în calcul de Statul Major rus.
Cât privește aprovizionarea lor cu muniție, pe căile de acces rutiere și pe căile ferate, acestea au fost bombardate frecvent de artileria ucraineană.
În plus, redistribuirea unei divizii ruse, din estul în sudul Ucrainei, a durat o săptămână, afectând fluxul inițial de asigurare logistică, pentru trupele invadatoare aflate la nord-est de Harkov.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat vineri: contraatacul Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficient, dar națiunile aliate ar trebui să se pregătească pentru un conflict militar pe termen lung.
Este clar că eliberarea zonei limitrofe Harkovului nu este începutul sfârșitului războiului ucraineano-rus.