Cum îi liniștim pe cei care nu mai vor restricții: relaxare pentru cei care se vaccinează

Răzvan Chiruță
DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.04.2021 - 22:39

„De ce să mă vaccinez dacă în viața mea nu se schimbă nimic?”, am auzit cu toții, de mai multe ori, de la debutul campaniei de imunizare anti COVID-19 în România. În ceea ce privește restricțiile, argumentul este cât se poate de valid.

SHARE

Înspăimântarea populației cu supraaglomerarea sălilor de Terapie Intensivă, cu creșterea numărului de decese sau cu faptul că valul al treilea îi afectează și pe tineri, așa cum face de ceva vreme ministrul Sănătății și medicii care apar în presă nu mai funcționează.

După frica inițială de la începutul pandemiei, când în starea de urgență toți făceam lucruri de care râdem astăzi deja (spălam ambalajele, purtam mănuși de protecție și consumam litri de spirt), am început să ne obișnuim cu răul cu care ne confruntăm. 

Citește și: VIDEO Voiculescu: Astăzi, cel mai mare număr de pacienți la ATI și internați. 167 copii spitalizați

Așa se întâmplă întotdeauna: când pericolul intră în rutina zilnică, creierul se adaptează și îl asimilează ca pe un fapt normal, cu care se resemnează să trăiască. Sau, în cazul cel mai rău, îi neagă pur și simplu existența.

Pe de altă parte, ușurința cu care premierul Florin Cîțu anunță relaxare pentru toți românii, din iunie, probabil sub presiunea protestelor din ultima săptămână, poate avea un efect negativ nu doar în ceea ce privește numărul de infectări zilnice, cât mai ales în ce privește numărul de vaccinări. 

Citește și: Premierul Cîțu anunță formarea unui comitet pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie

Românii, și nu numai ei, dar acum vorbim despre țara noastră, au acest talent de a se amăgi cu apă rece. În februarie era un entuziasm nefiresc printre medici cu privire la „miracolul românesc”: când toată Europa se închidea, la noi spitalele se goleau de bolnavi de COVID-19. 

O lună mai târziu, aceiași medici ne transmiteau panicați că s-au umplut iar spitalele, că secțiile de Terapie Intensivă sunt pline și că valul al treilea al pandemiei lovește mai rău decât primele două și în România. 

Citește și: Miracolul românesc: scade numărul de infectați cu COVID din spitale și de la ATI. Cum se explică

Acum, ne împăunăm cu succesul vaccinării antiC OVID-19. Cele mai recente date arată că s-au vaccinat 2,13 milioane de persoane, în trei luni de la debutul campaniei de imunizare.

Tot aud că suntem pe locuri fruntașe ba în lume, ba în UE. Și suntem foarte mândri de asta.

Iar în acest context frumos, Florin Cîțu anunță triumfal relaxări din vară. Sigur, toți ne dorim revenirea cât mai rapidă la o viață normală. Eu unul m-am săturat până peste cap de pandemie, de restricții, de stat în casă. 

Dar e prematur să ne vedem deja învingători. 

Epidemiologii ne-au spus încă de la început că pentru a fi în siguranță față de coronavirus, e obligatoriu să se vaccineze 70% din populație sau 10 milioane de persoane. 

Noi suntem abia la 2,2 milioane. Mai sunt aproape 800.000 de cetățeni pe listele de așteptare. Așadar, doar 3 milioane de români în acest moment au primit sau vor primi dozele care-i protejează de COVID-19. 

Probabil mai sunt mulți care așteaptă să treacă aglomerația actuală de la centrele de vaccinare, mai sunt și dintre cei care încă nu s-au lămurit despre efectele adverse. Mai există cei care nu știu să lucreze cu platforma on line de programare sau pur și simplu nu au acces la internet și nici nu au sunat la DSP. 

Citește și: EXCLUSIV Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat

Dar nu e clar în acest moment dacă se va ajunge atât de ușor la 10 milioane de vaccinați, după ce va trece primul val al celor care abia așteptau să le fie administrate dozele salvatoare. 

Sondajele de dinainte de campania de vaccinare nu erau foarte optimiste. Între timp nu am văzut altele noi despre dorința actuală, în schimb noi ne bucurăm că am învins pandemia cu 2-0 când nici nu am trecut de prima repriză. 

Citește și: Sondaj despre vaccinare în România: o treime din respondenți s-ar vaccina, dar 40% nu cred în vaccin

„De ce să mă vaccinez dacă în viața mea nu se schimbă nimic?”, am auzit cu toții, de mai multe ori de la debutul campaniei de imunizare anti COVID-19 în România. În ceea ce privește restricțiile, argumentul este cât se poate de valid. După vaccinare, tot trebuie să porți mască, să stai la distanță, să nu intri în restaurante sau la film. 

Citește și: Israelul, după ce a vaccinat complet jumătate din populație: regres masiv al efectelor COVID-19

O cale de a-i stimula pe români, după ce trece valul de entuziasm pro vaccinare, este tocmai rețeta care se aplică acum în Israel și e testată prin Spania sau alte țări din Occident: cine se vaccinează poate merge la restaurant, la film sau la un concert de muzică. 

Citește și:

Israelul organizează concerte doar pentru persoanele ce dețin pașapoarte de vaccinare anti-COVID

Concert test, la Barcelona: 5.000 de oameni s-au testat de COVID pentru a-i vedea pe Love of Lesbian

Concerte de probă pentru a se testa răspândirea coronavirusului în aglomerările de oameni în Franța

Sigur, poate părea discriminatoriu. Dar strategia nu trebuie aplicată azi, când încă nu sunt destule doze pentru toată lumea. 

Însă poate fi luată în calcul din iunie, moment avansat deja de premier ca o „întoarcere la normalitate”. 

Nu mai merge cu frica, dar poate funcționează cu „zăhărelul”, pentru a scăpa de pandemia asta nenorocită.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te