Condamnarea lui Dragnea e doar o parte din plan

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.06.2018 - 22:50

Dacă ar avea o minimă, minimă onoare, Liviu Dragnea ar pleca acum din viața politică. Dar Liviu Dragnea nu are onoare deloc și se va lăsa scos pe tușa istoriei foarte greu.

SHARE

Sentința penală prin care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare este o victorie importantă – în care puțini mai credeau – împotriva celui celui a devenit cel mai periculos personaj pentru democrația din România. 

Din acest moment, cu două tinichele uriașe de gât – cea de infractor condamnat și cea de penal condamnat, chiar dacă în primă instanță – cariera publică a actualului lider al PSD a început să se sfârșească. 

Dar Liviu Dragnea nu va ceda ușor. S-a înconjurat numai de lachei și de slugi în partid și la guvern, care vor fi gata să facă tot pentru a-și salva stăpânul și, implicit pentru a se salva pe ei, niște nulități la rândul lor. 

Așa încât, lupta cea mai grea cu aceștia abia de acum începe. Cel mai probabil vor sfâșia și mai rău justiția, vor pune și mai multă presiune pe jandarmi, se vor grăbi să supună ce mai e de supus. Pentru că doar asta știu să facă.

Sentința penală de joi e o victorie importantă, dar e doar o mică etapă din planul care ar trebui să ne preocupe pe toți. Căci, până nu vom avea o reformă reală a clasei politice românești, eliminarea lui Liviu Dragnea – căci va fi eliminat politic în final – nu va fi altceva decât un răgaz și nimic mai mult. Un răgaz până când următorul infractor va ajunge la conducerea țării.

Curățarea clasei politice trebuie să fie principala preocupare a noastră, a tuturor, politicieni și alegători, până în 2020. Căci pentru a nu mai trece și în viitor prin calvarul din ultimul an și jumătate - și, cum spuneam, rămâne de văzut cât va mai fi - curățarea clasei politice nu trebuie să rămână doar în sarcina procurorilor și a judecătorilor. 

Atât timp cât resursa de ticăloși care sunt acceptați în politică rămâne uriașă, justiția nu va putea rezolva decât efectele. 

Trebuie ca noi să înțelegem că este important să fim mereu de veghe la ce fac politicienii, trebuie noi să înțelegem că numai votând oameni de calitate, vom scăpa de penali. 

Dar trebuie și partidele de opoziție să învețe din aceea ce s-a întâmplat din decembrie 2016 încoace. Românii au demonstat o voință uriașă de schimbare. E incredibil să vezi că românii, cu reputația lor veche de delăsători, au ieșit în stradă atâta vreme. E impresionant când simți la pe cei ce vin, după serviciu, obosiți, cu copii, cu animale, să manifeste cu încăpățânarea de a nu mai accepta să se întoarcă la România de acum 15-20 de ani. 

O parte dintre politicieni opoziției par că au înțeles câte ceva. Dar mulți încă sunt blocați într-o stare mentală depășită. 

Pentru aceștia din urmă, am un singur mesaj: reformați-vă sau plecați împreună cu Dragnea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te