Ce înseamnă victoria lui Cioloș: USR PLUS vrea în opoziție, cu ochii pe alegerile din 2024

DE Mircea Marian | Actualizat: 23.09.2021 - 13:59

Victoria lui Cioloș în primul tur al alegerilor din USR PLUS arată că majoritatea celor din această formațiune vor să rămână în opoziție, în speranța că vor secătui bazinul electoral al PNL. Nu-i un plan rău, mai ales dacă liberalii rămân la guvernare susținuți subteran de PSD.

SHARE

Desigur, sunt multe explicații pentru eșecul lui Barna, nu doar faptul că majoritatea celor din USR PLUS vor în opoziție. Însă ceea ce este important pentru evoluția politică a României este că tabăra lui Cioloș este mult mai dornică să treacă în opoziție decât cea a lui Barna. Acesta din urmă a umplut structurile guvernamentale cu mediocrități care făceau parte din clientela sa politică, dar se vede că nu l-a ajutat prea mult. Este posibil ca decizia lui Cîțu de a epura useriștii din aparatul de stat să fi avut un efect pervers: partidul a tras concluzia că se poate trăi și-n opoziție, nu că trebuie să stea cu căciula în mână, în fața liberalilor, ca să-și reprimească sinecurile plătite de la buget. 

Dacă Cioloș va câștiga și-n turul II - ceea ce pare foarte posibil, Irinel Darău fiind „iepurele” taberei sale - va trebui să manevreze foarte atent o ieșire de la guvernare. În nici un caz nu va face declarații directe și nu va lua o decizie rapidă. Va susține că vrea reforme. Va negocia, va lansa mesaje în care va afirma că speră în refacerea coaliției cu PNL și UDMR. Dar...Dar va ridica bariere pe care PNL nu le va accepta. Important pentru Cioloș este ca acest exit să se petreacă astfel încât să nu se poată reproșa că fuge de guvernare.

Trecerea USR PLUS în opoziție este un gest perfect rațional. Eu personal, dacă aș fi fost membru al acestui partid, aș fi votat cu ambele mâini pentru a părăsi guvernarea. Chiar dacă PNL îl va trimite pe Cîțu la șefia Senatului, după Congres, desigur, nu cred că USR PLUS va mai rămâne mult la guvernare.

În primul rând, USR PLUS a pierdut masiv din electorat după ce a ajuns la putere.

În al doilea rând, un Executiv condus de PNL, susținut subteran de PSD, va alimenta teza refacerii USL. USR PLUS pur și simplu va aștepta ca alegătorii deziluzionați să se transfere de la liberali la această formațiune. 

În al treilea rând, Cioloș vrea la Cotroceni. Este fereastra sa de oportunitate: 2024. PNL va fi erodat de guvernare, PSD nu are un candidat vandabil. 

În sfârșit, în opt luni de guvernare, a fost atât de multă ură între PNL și USR PLUS, au fost atât de multe cuțite înfipte pe la spate, că nu cred că încrederea se mai poate reface. Iar fără încredere, o nouă guvernare PNL-USR PLUS-UDMR nu va putea produce nimic pentru cetățeni. 

Cel mai probabil, Cioloș va merge în tandem cu Vlad Voiculescu - deși, în spatele ușilor închise, cei doi nu se mai suportă - care ar putea candida fie la primăria București, fie - de ce nu? - ar putea să fie propunerea USR PLUS pentru postul de premier. 

Acesta este un scenariu, desigur. Mediul politic este mult mai complicat și, așa cum spunea generalul Moltke, „Kein Plan überlebt die erste Feindberührung”, adică nici un plan de luptă nu supraviețuiește contactului cu inamicul. Mai sunt mulți ani până în 2024. Deocamdată, urmează turul II al alegerilor din USR PLUS, iar Barna se va bate, nu va abandona. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te