Când deontologia e sinonimă cu ipocrizia

DE Sabin Orcan | Actualizat: 06.11.2019 - 17:00

Nu știu câți oameni citesc PressOne, una dintre zecile de platforme care plutesc în largul internetului românesc, în afară de momentele în care mai publică Emilia Șercan câte o dezvăluire.

SHARE

Până mai ieri, credeam că jurnaliștii de acolo sunt de partea bună a baricadei. Și când spun baricadă nu mă refer la opțiunile politice ale fiecăruia. Ci la diferența evidentă dintre presa curată, care respectă deontologia și morala, și presa murdară, care trăiește din bani negri.

Am refuzat banii de la PSD. Iată de ce!

Cu siguranță, Newsweek România face parte din prima categorie.

Într-un an și jumătate, de când suntem pe piață, nu ne-am abătut niciodată de la principiile noastre. Toate contractele au respectat nu doar legile în vigoare, ci și un criteriu mai puțin cunoscut publicului. Și anume că nu facem afaceri cu persoane condamnate sau numai cercetate pentru fapte penale.

Am refuzat, de pildă, oferta de publicitate electorală cu care ne îmbia PSD în campania pentru alegerile europarlamentare. Am făcut-o nu pentru că ne-ar fi afectat linia editorială critică până la vehemență cu fosta guvernare. Ci pentru că noi considerăm că PSD este un partid toxic, aflat într-o luptă deschisă cu justiția, cu statul de drept și cu valorile democratice.

Nu mai vorbesc despre modul ilegal în care formațiunea, condusă pe atunci de actualul pușcăriaș Liviu Dragnea, sifona subvențiile de milioane de euro ca o adevărată organizație mafiotă. Banii fiind folosiți, după cum am dezvăluit, pentru ca liderii pesediști să-și cumpere mașini de lux, vilă în Pipera, dar și „bunăvoința" jurnaliștilor și analiștilor.

Dezvăluiri confirmate, la virgulă, de procurorii DNA care, în urma articolelor noastre, l-au trimis în judecată pe fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici.

Acuzaţie ilogică – promovăm USR cu banii PNL!

Pentru doamna Codruța Simina de la susmenționatul site de nișă, care n-a produs niciodată o investigație de asemenea intensitate și anvergură, pare-se că toate acestea nu contează. Mai important este că niște publicații, între care și Newsweek România, au sponsorizat câteva articole cu temă politică pe Facebook.

Într-un text de tip demascare, sub genericul „Dezinformare şi Fake News", şters ulterior, dumneaei ne acuză că am cheltuit aproximativ 5.000 de lei ca să promovăm pe rețeaua de socializare „știri despre PNL", dar, menţionează în treacăt, și o serie de interviuri video, intitulată „Periscop".

Interviuri care, fie vorba între noi, până acum n-au avut invitat niciun liberal.

Am avut, în schimb, interlocutori ca Andrei Caramitru (membru USR) și Theodor Paleologu (candidat susținut de PMP), un intelectual de dreapta vs. unul de stânga (Adrian Papagahi şi Claudiu Crăciun), analiști ca Sebastian Lăzăroiu, jurnaliști ca Vlad Petreanu și Lucian Mândruță, sau fondatoarele Asociaţiei "Dăruiește Viață".

Ştirea incriminată – Siegfried Mureşan, în cărţi pentru comisar european

Pe doamna Codruța Simina n-o interesează decât partea cu „știrile despre PNL". Este dat ca exemplu textul preluat de noi din prestigiosul săptămânal german Der Spiegel despre europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Orice cititor de bună credinţă va observa că textul n-are absolut nicio conotaţie partizană. De altfel, nu există nicio menţiune la apartenenţa politică a europarlamentarului cotat atunci cu şanse şi tocmai propus acum să devină comisar european. Cuvintele liberal sau PNL nu există deloc!

Autoarea nu se încurcă însă în detalii. Şi construieşte un raţionament bazat pe o prezumţie discutabilă – aceea că Newsweek România şi alte publicaţii, ca G4Media sau News.ro, ar greşi promovând anumite articole cu temă politică. Interpretând ca pe o confirmare declaraţiile redactorului şef, Răzvan Chiruţă, deşi acesta explică foarte transparent şi elegant despre ce este vorba.

Am zis prezumţie întrucât nu este clar în ce constă greşeala. Ce prevedere a „eticii jurnalistice", invocată în părerile specialiştilor citaţi, am încălcat? Unde ni se interzice să promovăm articole cu temă politică pe reţelele de socializare? Sau avem voie să promovăm, eventual, doar articole despre timpul probabil?

Cititorul de bună credință s-ar putea să nu înțeleagă care-i problema. Și, în general, s-ar putea să nu înțeleagă nimic din reproșurile insinuante şi vagi pe care ni le aduce doamna Codruța Simina. Pentru că nu există nicio regulă unanim acceptată în domeniu.

Poate nu am fost destul de expliciţi. Aşa că precizez aici cât se poate de apăsat. Orice material sponsorizat de un partid în campania electorală - PNL, USR sau PMP - este marcat corespunzător. Cu P de la Publicitate.

În rest, e treaba noastră ce articole - pentru al căror conţinut nu ne-a plătit nimeni - decidem să promovăm pe Facebook. Aşa cum este şi textul de faţă.

Jurnalista care ne acuză – angajată în Guvernul Ponta

Singurul lucru care mi-e clar este că autoarea (sau, mai bine zis, acuzatoarea) este o mare deontoloagă. Atât de deontoloagă încât, acum cinci ani, din jurnalistă imparțială s-a transformat peste noapte în consilieră la cabinetul fostului ministru PSD-ist Aurelia Cristea. Carevasăzică, a lucrat în preacinstitul guvern al plagiatorului Ponta!

După nici doi ani, aceeași Codruța Simina, care s-a dat peste cap și a redevenit jurnalistă, participa la conferința de presă în care fosta sa șefă, Aurelia Cristea, își lansa candidatura pentru Primăria Cluj Napoca. Episodul a fost surprins chiar de către unul dintre colegii de breaslă.

La câteva zile după conferința în cauză, doamna Codruța Simina semna, senină, un articol despre favoriții la primăriile marilor orașe chiar în PressOne.

În cazul Cluj Napoca, îl ironiza pe primarul Emil Boc („a cosit, a dirijat orchestre, s-a bătut cu perne, a condus tramvaiul, a plantat copăcei"), acuzându-l totodată că este „obsedat de imagine".

În schimb, o peria în termeni neutri, dacă nu elogioşi pe Aurelia Cristea: „și-a legat numele de legea care interzice fumatul în localurile publice", „a condus firme de asigurări, a făcut parte din Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și a fost, pentru scurt timp, ministru pentru Dialog Social în guvernul Ponta".

Curat deontologie, n-ai ce zice!

Legăturile ciudate dintre PressOne şi PSD

Evident, niciun cuvânt despre faptul că Aurelia Cristea, care conform CV-ului a fost vânzătoare la aprozar şi şefă de spălătorie, absolvind studii superioare abia la vârsta de 34 de ani, n-a ajuns în politică pe bază de merite. Ci pentru că este amanta fostului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, chestorul Teodor Pop Pușcaș.

De altfel, amantul este chiar cel care a prezentat-o publicului, pe 1 decembrie 2012, drept „candidata noastră la alegerile parlamentare", conform unui reportaj savuros publicat în epocă.

Doamna Codruța Simina nu găsește, probabil, că această informație de „background" ar fi relevantă. Poate pentru că sună tabloid, deşi este adevărul gol-goluţ!

Între paranteze fie spus, relația cu partidul lui Dragnea și Dăncilă nu e ceva ieșit din comun pentru PressOne. Site care nu funcționează, ca noi, după regulile economiei de piață, la vedere, pe bază de contracte de publicitate. Ci din pomana unui afacerist american aterizat în România – pe numele său Donald James Lothrop, alintat “Don”.

Ei bine, potrivit presei locale, domnul „Don” a fost asociat cu fostul deputat PSD-ist Vasile Suciu în firma denumită sugestiv DonVas SRL, dar și cu fiii acestuia în alte firme.

Carevasăzică, este posibil ca banii donaţi pentru leafa doamnei Codruţa Simina să provină din afaceri cu reprezentanţii partidului mafiot cunoscut sub numele de PSD?

Vorba aceea, cine aruncă primul piatra…

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te