Black Hawk se află la Constanța

Ion Petrescu
DE Ion Petrescu | Actualizat: 03.03.2021 - 23:08

„Poseidon 21” este numele de cod al exercițiului inițiat de Forțele Navale Române, în Marea Neagră, care se derulează până la 6 martie 2021 și la care iau parte sute de militari autohtoni și străini, cu nave, aparate de zbor și alte dotări specifice marinei militare moderne.

SHARE

În acest context, al prezenței în România a unei flote americane de 30 de elicoptere "Black Hawk", pentru exercițiul multinațional  condus de Forțele Navale Române am fost invitat la o video conferință organizată pe 3 martie 2021, după prânz, la care moderator a fost John Neilson, de la Lockheed Martin, iar ca protagoniști convingători s-au afirmat doi piloți polonezi, de elicoptere "Black Hawk" , seniorul Leszek Pawula și colegul său, Wojcieh Romanczuk, care a activat anterior în forțele speciale ale Armatei Poloniei. 

Amândoi au transformat o prezentare aparent pur tehnică, într-o succesiune de confesiuni generate de experiențele personale la manșa elicopterului "Șoimul Negru", considerat de cei doi piloți competitiv, modern, cu capacitatea de a efectua atât misiuni militare, cât și sarcini civile. 

Leszek Pawula chiar mărturisea că atunci când zbura cu "Black Hawk" s-a simțit mereu în siguranță, indiferent de dificultatea obiectivelor menite a fi îndeplinite. 

În ce îl privește pe mai tânărul Wojcieh Romanczuk, acesta remarca ușurința cu care se poate trece, cu elicopterul menționat, de la o misiune la alta, de la transport de persoane la cel de mărfuri, de la acțiuni de evacuare medicală, la operațiuni de cercetare și salvare, de la transport exterior de mari greutăți, precum o piesă de artilerie, la operațiuni de sprijinire a stingerii incendiilor, prin aducerea unor mari recipiente cu apă.

Și nu în ultimul rând este de ținut minte rapiditatea cu care se pot executa misiuni de evacuare a unor militari răniți sau aflați în dificultate, la sol, în fața unui adversar superior numeric, sau de susținere a defensivei/ofensivei trupelor proprii, prin sprijin aerian adecvat.

Am întrebat pe cei doi piloți polonezi cum acționează  "Black Hawk" contra tancurilor agresorului, în condițiile în care un important comandant autohton îmi spunea că fără elicoptere de atac sunt greu de stăvilit, într-un scenariu ipotetic, "valurile" de tancuri inamice. 

Răspunsul tehnic a fost  nuanțat. "Black Hawk" are trei arme eficiente în lupta contra tancurilor părții adverse, un singur "Șoim Negru" fiind în măsură să anihileze circa 50% dintr-un batalion de tancuri. 

Deși am zburat, cu ani în urmă, alături de camarazi americani, cu "Black Hawk", la Centrul de Instruire de la baza militară Fort Polk, din statul american Louisiana, nu am știut că "Șoimul Negru" se poate menține în aer și cu un singur motor, iar în situații limită, tipice unei zone de confruntări armate la sol, poate evacua mai mulți militari decât indică manualul de zbor. Viața bate filmul...

Pilotul Leszek Pawula a mai precizat că în condiții de vizibilitate zero, cum ar fi cele generate de o ceață densă, a putut ateriza, cu acest tip de elicopter, exact la punctul stabilit. 

Aidoma piloților care îi dirijează zborul, altitudinea și direcția, "Black Hawk" poate acționa oriunde și oricând, adică exact de ceea ce au nevoie semenii care iau decizii în situații imprevizibile, cum a fost și în cazul uraganului Katrina, care a dus la pierderea a peste 1800 de vieți omenești.

Mi-a plăcut naturalețea cu care cei doi europeni se mișcau, pe micul ecran, ca în elicopter, deci precum peștele în apă, schimbându-și des locurile pe scaune, privindu-se cu un respect deloc simulat, cu acea prietenie pe viață = rara avis.

John Neilson a anunțat, chiar la finalul video conferinței, că data viitoare va aduce interlocutori din România, care au propriile lor experiențe cu "Șoimul Negru". 

Prezența viitoare a unui număr corespunzător de elicoptere "Black Hawk", în Forțele Armate Române, ar îndemna la o profundă cugetare pe cei obișnuiți să își plimbe tancurile prin vecinătățile imediate, pentru a își extinde tentaculele imperiale. 

Contracararea celor circa 785 de blindate de toate tipurile - aflate dincolo orizontul nostru maritim, pe o peninsulă devenită portavion imperial -, cu circa 50 de elicoptere "Black Hawk", care ar fi staționate pe tărâm mioritic ar liniști apele geopoliticii la Marea Neagră. Asta așa la un prim calcul.

Doar lumea caută pe cer, atunci când mai este însorit, porumbeii păcii. Si vis pacem, para bellum. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te