Banii publici din fotbalul profesionist trebuie tăiați. La fel ca pensiile speciale și sporurile

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.03.2021 - 15:14

Zeci de milioane, bani publici, merg spre fotbalul profesionist pentru cosmetizarea imaginii unor primari.

SHARE

Echipe de fotbal fără nicio perspectivă europeană, care se bat la retrogradare, cu jucători pe final de carieră și fără mari ambiții, sunt finanțate din bani publici. Din taxele și impozitele oamenilor se plătesc salarii lunare de mii de euro unor fotbaliști cu o valoare limitată, care evoluează indolent, pe principiul: să treacă luna, să încasăm banul. Ca în multe alte instituții de stat.

Potrivit fanatik.ro toți banii publici primiți de cluburile din Liga 1 în ultimii trei ani sunt 19.278.061 de euro, adică 100 milioane de lei. Cluburile care fac performanță și se bat la titlu sunt, însă, private. Adică, FCSB, CFR și Universitatea Craiova.

Exemplul elocvent de cheltuire deșănțată a banului public este la Politehnica Iași. O echipă mediocră, aflată pe ultimul loc al clasamentului primei Ligi de fotbal. Echipa este finanțată din banii ieșenilor. Spre exemplu, în 2019 a primit aproape jumătate de milion de euro după un vot în Consiliul Local.

Detalii AICI

Echipa s-a salvat cu greu, anul trecut, de la retrogradare, deși a dat şi salarii de 6000 de euro dezamăgitorilor Breeveld şi Platini, ultimul primind şi 10.000 de euro primă de instalare pentru contracte pe doi ani.

Detalii AICI

În decembrie 2020, echipa a mai primti 1,6 milioane de lei de la Consiliul Local. Jucătorii și antrenorii au încasat și au reușit să se mențină tot pe ultimul loc, retrogradabil unde se află și acum. Nu am auzit ca, o dată cu banii, să fie impuse niște obiective de performanță. Detalii AICI.

În ultimele săptămâni, primarul Mihai Chirica a ieșit în prim plan pozând în stăpînul echipei. A anunțat că îl dă afară afară pe antrenorul interimar Andrei Cristea care a jignit un arbitru. L-a penalizat pe președintele clubului pentru că echipa merge prost. Azi, s-a anunțat că noul tehnician Nicolo Napoli va conduce primul antrenament cu noii săi elevi doar după ce va avea o întâlnire cu primarul Mihai Chirica.

De ce ar trece Nicolo Napoli, care a jucat și pe la Juventus Torino, prin biroul lui Chirica înainte de toate? Finanțează Chirica echipa de fotbal din banii lui? A dat Nicolo Napoli vreun concurs pentru postul de antrenor, plătit din bani publici (ai ieșenilor) și Chirica – administratorul orașului – îi dă vestea că a câștigat? Evident, nu.

Oamenii nu sunt întrebați dacă vor să cotizeze cu milioane de euro la o echipă care nici măcar nu îi atrage. Poli Iași a avut o medie de 2.600 de spectatori de meci. Detalii AICI

Poli Iași nu a mai jucat în competițiile europene de zeci de ani, așa că nu există „pericolul” ca echipa să se transforme într-un vector de imagine european.

Echipe precum Politehnica Iași există doar pentru că primarul și consilierii cred că banii contribuabililor sunt banii lor. Și că îi  pot cheltui după bunul plac. Vor zice unii că tăierea  finanțării de la bugetul local ar însemna moartea a mai bine de jumătate din echipele de liga 1. Și? Unde e tragedia? Cluburi de mare tradiție au luat-o de jos pe baze sănătoase și private. Unele au reușit, altele nu.

Lucrurile continuă să meargă razna, confirmarea venind de la Brașov. Viceprimarul Sebastian Rusu vrea ca echipa FC Brașov să redevină echipa fanion a Brașovului. Liberalul a prezentat și câteva concluzii privind relansarea echipei de fotbal.

S-a făcut vreo dezbatere publică, au fost întrebați brașovenii dacă vor să dea bani pentru o echipă de primă ligă (care are nevoie de un buget minim de 3 milioane euro pe an)? Evident, nu. S-a stabilit un orizont de timp după care echipa ar urma să se susțină singură financiar ? Deloc. Așa a decis viceprimarul și niște consilieri, oamenii trebuie să scoată banul. Detalii AICI

Două treimi din echipele de liga I funcționează ca majoritatea instituțiilor de stat: salarii mari din bani publici, obiective zero sau de supraviețuire.

Deși s-a schimbat puterea și suntem în plină criză COVID nu există nicio  discuție despre modul în care se cheltuie banul public în sport. Și, da, corect ar fi să vorbim și despre echipele finanțate de la buget care reușesc să fie vizibile în plan european. Merită CSM București un buget de 10 milioane de euro din bani publici? Merită să aducem superstaruri din Europa pe care bucureștenii să le plătească cu 10.000 de euro pe lună? Asta în condițiile în care lucrările la noua Sala Polivalentă, unde ar putea evolua CSM București, nici nu au început ? Detalii AICI.

Citește și: FOTO Sala Polivalentă din București, un colos de 100 de milioane de euro mort la naștere

Nu există nicio discuție pe subiectul banilor publici din sport. Probabil, cum a spus premierul în cazul sporurilor, nu există voință politică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te