AUR-ul partidelor românești

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 20.09.2021 - 17:12

Acum două zile, PNL a adoptat o rezoluție în care a cerut USR PLUS să denunțe „imediat și total orice colaborare sau acțiune comună cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană”.

SHARE

Un demers perfect lăudabil, dacă însă n-ar fi venit din partea PNL.

Pentru că nici Partidul Național Liberal nu e străin de AUR.

În primăvară, când premierul Florin Cîțu l-a demis pe șeful Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, din funcția de subsecretar de stat, după ce acesta a minimalizat Holocaustul și a susținut acordarea de beneficii urmașilor legionarilor, în spațiul public a apărut o scrisoare din partea „societății civile”, în care semnatarii se arătau indignați de destituirea lui Octav Bjoza.

Cine se afla pe lista semnatarilor? Senatorul Sorin Lavric de la AUR, cel care elogiază periodic legionari în plen, cei doi capi ai AUR – Claudiu Târziu și George Simion, dar și deputatul PNL Daniel Gheorghe și senatorul PNL Florin Roman. Lista membrilor societății civile indignați de demiterea lui Bjoza a fost completată și cu semnăturile rusofilului Iulian Capsali și a șefului Noii Drepte, Tudor Ionescu. Lista completă a semnatarilor și textul scrisorii publice sunt aici

Să nu mai amintesc despre susținerea fățișă a eșuatului referendum pentru familie de către o parte a liberalilor (nu mai zic despre protocolul de susținere în Parlament încheiat între PNL și CpF), în condițiile în care Claudiu Târziu și Sorin Lavric au fost membri în comitetul de inițiativă care s-a ocupat de strângerea semnăturilor pentru referendum.

Mai departe, despre PSD și numeroasele sale puncte comune cu AUR nici nu cred că are rost să amintesc: străinii care ne iau țara, „dictatura botniței”, eurofobia, declarațiile anti-diversitate.

Dar USR PLUS are vina sa imensă că a legitimat în Parlament un partid ai cărui membri fac pe Facebook liste cu oameni care ar trebui omorâți.

Citește aici mai multe: Un membru AUR îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR

Acum câteva luni, am trecut în revistă derapajele AUR în spațiul public de când formațiunea a intrat în Parlament și am stat de vorbă cu Raluca Alexandrescu, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, care mi-a explicat că AUR are nevoie să pozeze în erou/salvator al românilor, ca să-și sporească susținerea în rândul electoratului.

Iar USR PLUS n-a făcut acum decât să-i ofere trambulina.

În cel mai demagogic mod cu putință, AUR a ajuns să vorbească azi despre democrație. O formațiune care a alimentat proteste violente unde s-au scandat lozinci xenofobe și medicii au fost numiți „criminali”, care face apologia unor criminali de război în Parlament, ai cărei membri se întrec în ode pentru legionari.

Alianța pentru Unirea Românilor ar fi trebuit să rămână izolată. Dar asta ar fi însemnat că politicienii noștri ar fi avut principii care să îi împiedice să-și pună numele pe scrisori, moțiuni și proiecte alături de AUR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te