Arma prostului

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 14.09.2018 - 07:56

În manualul micului dictator,una din regulile de aur se referă la demonizarea străinului, proces în numele căruia și pentru realizarea căruia se poate face aproape orice în propria țară și li se poate impune aproape orice conaționalilor.

SHARE

O astfel de regulă, însă, enunță doar un principiu care este probabil să aibă succes. Dar contextualizarea este, cu adevărat, cheia. O vreme, i-a mers și lui Ceaușescu, care miza pe lipsa de informație a românilor în ce-i privește pe străini. 

Ne aducem aminte de ridicolele (privite cu ochii de acum) telejurnale alb-negru în care toată lumea occidentală era ilustrată prin nefericiți fără adăpost din zona periferică și prin lupte de stradă și brutalități ale forțelor de ordine. 

Dar atunci era simplu, să fii dictator după cortina de fier era o joacă de copii, iar provocarea era, mai degrabă, cum să te ferești de colegii de partid care îți pregăteau, din umbră, schimbarea. Și, eventual, un proces trucat care să te ducă la pușcărie sau, dacă aveai noroc, șef la Editura Tehnică.

Azi, însă, jocul este mult mai complicat, mai rafinat și presupune o capacitate extraordinară de manipulare. În epoca informației în cascadă, miza nu mai este să ascunzi știri despre străin, ci să compui o cantitate suficient de mare de fake news care să-l transforme în răul care stă la pândă.

Îi iese de minune, deocamdată, lui Viktor Orban. Liderul autoritar de la Budapesta, însă, nu este un biet tractorist crescut de un tată milițian, ci un politician educat (inclusiv, ce ironie, pe banii lui George Soros) și care a construit o ideologie care pare convingătoare pentru cetățenii maghiari înclinați spre dreapta. Și, mare atenție, măsurile foarte asemănătoare cu naționalizarea pe care le-a luat Orban au adus prosperitate vecinului de la vest.

Spre deosebire de cel căruia ar vrea să-i semene, Liviu Dragnea este o caricatură. Singura educație – în afară de cea repetentă de la Politehnica bucureșteană, de tractorist cu patalama – pe care șeful social-democraților o are este cea dobândită la Teleorman, printre zarzavagii, milițienii din familie, politicienii (vorba vine...) de consiliu județean și asistații sociali care tot votează PSD de frică să nu moară de foame. 

Cu o astfel de formare intelectuală, nu e de mirare că Dragnea a spus (la Antena 3) că „vor ieși informații despre faptul că s-au finanțat aceste proteste (din 10 august – n.r.), că (protestatarii – n.r.) au fost organizați paramilitar, că au provocat întotdeauna jandarmii, au încercat să intre prin forță în Guvern. Asta a fost o lovitură de stat“.

O revenire la discursul ceaușist care arată că pe Dragnea îl lasă nervii. Acum patru ani, după ce Ponta pierdea alegerile, era mai precaut: „Eu am explicat că Facebook-ul este o rețea de socializare americană, dar pe care au folosit-o românii și s-au socializat pe Facebook și s-au hotărât să voteze împotriva noastră, dar au votat românii“.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te