Anti-vacciniștii au dreptate: oculta mondială nu le vrea binele, e interesată doar de costuri

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 18.10.2021 - 14:16

Într-adevăr, vaccinarea anti-COVID este menită să crească niște profituri. Dar nu chiar cum cred anti-vacciniștii, pe termen scurt, ci sustenabil, pe termen foarte lung.

SHARE

Unul din argumentele "forte" ale celor care refuză să li se administreze serul anti-COVID este că vaccinul nu este decât o nouă afacere globală menită să crească enorm profiturile și așa mari ale companiilor big pharma. O versiune a acestui "raționament" spune inclusiv că, la pachet, vaccinul mai omoară niște milioane de oameni, diminuând astfel presiunea pe resursele în scădere ale planetei. Dar există și unii care nu marșează la această versiune a crimei în masă și insistă că vaccinul este doar un soi de "apă sfințită": nu face nici bine, nici rău, dar crește încasările celor care administrează substanța sub pretextul imunizării.

Din capul locului, precizez că sunt de acord cu argumentul financiar: este evident că vaccinurile aduc un profit uriaș companiilor big pharma. Dar nu numai lor (și vom vedea mai la vale de ce).

Însă nu sunt de acord cu versiunile teoriei care spun fie că vaccinul omoară, fie că este inutil. Dintr-un motiv foarte simplu: în toate țările cu rată mare de vaccinare, numărul deceselor este de multe ori mai mic decât al celor din țările cu rată de vaccinare redusă (cum, din păcate, e și România).

Aici, așadar, nu e nimic de discutat: vaccinul anti-COVID, când ne uităm la numere mari, este eficient. Unele cazuri particulare, folosite intens de propaganda anti-vaccinistă, arată că vaccinul nu doar că nu protejează 100% de infectare, dar uneori nu ferește bolnavii nici de complicații și deces. Statistic vorbind, însă, reduce de multe ori numărul morților.

Iar când vine vorba de bani, avantajele sunt gândite pe termen lung. Că producătorii de vaccin, de recipiente de stocare, de seringi și orice materiale și servicii conexe administrării serului au cifre de afaceri fabuloase în pandemie este un fapt care nu mai trebuie demonstrat.

De ce acești producători nu vor să omoare oameni? Simplu: le-ar scădea drastic piața. Dacă toți vaccinații ar sfârși la morgă (tocmai ca efect al imunizării cu ser), minimum jumătate din adulții țărilor bogate nu doar că nu ar mai câștiga bani din slujbe, investiții, alte activități etc., dar, mai ales, nu ar mai cheltui bani pe produse și servicii de toate tipurile. Așadar, ar fi vizate nu doar companiile farmaceutice și conexe, ci toate companiile de e planetă. Vă dați seama ce ar însemna asta pentru economia mondială? O apocalipsă financiară cu efecte foarte greu de controlat.

Ok, o să se înverșuneze anti-vacciniștii, serul e, de fapt, apă chioară, nu ajută la nimic. Păi, cum spuneam mai sus, toate datele arată că nu e așa: în România, se moare de câteva ori mai mult decât în țări cu populație dublă sau triplă, dar în care vaccinarea a depășit 70%. În plus, dacă serul chiar fi apă chioară, oamenii ar muri pe capete, deci ne-am întoarce în scenariul anterior: apocalipsă economică.

În concluzie: companiile big pharma nu vă vor binele, nu sunt empatice, nu vor să vă vadă la o bere și să depănați povești de familie. Dar vor să vă țină în viață, ca să vă ia banii, împreună cu multe alte companii. Omorându-vă, s-ar sinucide. Pe scurt: dacă vă salvează pe voi, se salvează și pe ele.

Sunt doar afaceri, nimic personal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te