Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor COVID de 10 miliarde €. Acuzațiile DNA

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.12.2023 - 13:41
Vlad Voiculescu , fost ministru USR al Sănătății FOTO: Vlad Voiculescu/ Facebook

Vlad Voiculescu este urmărit penal de DNA în dosarul achiziției de vaccinuri de 10 miliarde de euro. Fostul ministru USR al Sănătății este acuzat de abuz în serviciu. Și Iona Mihăilă este așteptată de procurorii anticorupție.

SHARE

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a venit vineri la DNA, unde a dat explicații în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, peste 50 de milioane de doze. În acest dosar mai sunt vizaţi fostul premer Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.

UPDATE. Vlad Voiculescu este, oficial, urmărit penal. DNA a anunțat, vineri, că fostul ministru al Sănătății este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. 

Acuzații grave la adresa lui Voiculescu. Ce spune DNA

”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat

 și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că

 dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus,

 a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.

Suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.

Știrea inițială:

Vlad Voiculescu a venit la DNA cu raportul de vacccinare.

Vlad Voiculescu dă explicații în fața procurorilor DNA în dosarul vaccinărilor COVID

Fostul ministru USR al Sănătății a arătat presei mai multe documente referitoare la achiziţiile de vaccinuri, inclusiv cu un grafic privind achiziţiile din UE: "Vedeți un grafic cu verde vedeți media europeană, cu roșu câte a comandat România pentru 2021. România este sub media europeană.

Citește și: Florin Cîțu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor. „Adevărul o să iasă la suprafață”

Foto: Facebook/ Vlad Voiculescu

Toate țările au cumpărat pentru 2021, cu excepția Poloniei, e singura țară care a comandat mai puține doze decât România. Avem aici raportul de vaccinare. Vă amintiți cine era la televizor în fiecare zi?

Citește șiSURSE: Liberalii pregătesc schimbarea lui Florin Cîțu de la șefia Senatului

Pe prima pagină din raport: recunoașteți personajul? (arată fotografia lui Klaus Iohannis – n.r.) A doua pagină -  domnul Ciucă, pe a treia pagină domnul Ghiorghiță, pe a patra pagină domnul Baciu. Și aici se cam termină"

"Nu e semnătura mea pe contract, nu era atribuția ministrului Sănătății. Puteți să vă întrebați de ce ministrul Sănătății a fost scos din schema, am reproșat asta încă din 2021.

Citește și: Reacția lui Vlad Voiculescu în scandalul vaccinurilor anti-Covid: ”Am fost și dat afară din guvern”

Sunt deciziile lui Cîțu care mereu se consulta cu Iohannis", a mai declarat el.

”Există un surplus în toată Europa. Ce ar fi însemnat ca România să nu comande? Asta ar fi însemnat ca mulți oameni să nu aibă acces la vaccin. Nu au fost deciziile mele”

”Urgența de atunci însemna salvarea de vieți, deschiderea economiei”

”Dacă vă uitați la numărul de vaccinuri comandate aici și rata de vaccinare, veți vedea că de fapt problema principală este rata de vaccinare”, a mai comentat Voiculescu

Cîţu a fost deja la DNA şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, acestea fiind de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. El este urmărit penal în acest dosar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te