VIDEO Ministrul Justiției: Înfiinţarea SIIJ, o mare eroare, un sistem parşiv

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.03.2021 - 11:28
Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost o mare eroare, iar soluţia legislativă era cea care a fost trimisă de Guvern la Parlament, a declarat ministrul Justiţiei, Stelian Ion. / Foto: observatornews.ro
Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost o mare eroare, iar soluţia legislativă era cea care a fost trimisă de Guvern la Parlament, a declarat ministrul Justiţiei, Stelian Ion. / Foto: observatornews.ro

Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost o mare eroare, iar soluţia legislativă era cea care a fost trimisă de Guvern la Parlament, a declarat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

SHARE

"Realitatea a dovedit că înfiinţarea acestei Secţii speciale a fost o mare eroare. Consider că este o ruşine în privinţa Justiţiei române privind retroactiv şi văzând bilanţul acestei secţii (...) Avea ocazia această Secţie specială să demonstreze tuturor că ne-am înşelat atunci când am criticat în mod vehement înfiinţarea ei. Nu s-a întâmplat lucrul acesta", a declarat Stelian Ion, la dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Citește și:

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina sunt membre PSD? Întrebarea, de la magistrați

SIIJ a blocat 6.000 de dosare

Potrivit acestuia, "dincolo de câteva anchete targetate, în special pe magistraţii curajoşi", nu există niciun fel de rezultate.

"Dimpotrivă, 6.000 de dosare acum sunt nesoluţionate, sunt blocate efectiv. (...) Ne dorim să avem o soluţie legislativă care să nu cadă nici într-o extremă, nici în alta, adică o soluţie legislativă echilibrată. Şi pentru Guvernul României această soluţie legislativă era cea pe care am trimis-o către Parlament, fără alte prevederi speciale, pentru că este foarte important să respectăm câteva principii", a adăugat ministrul.

Citește și:

Șeful DNA, despre înființarea SIIJ: O insultă. DNA, gata să preia anchetele de corupție

Faptele de corupţie şi cele de criminalitate organizată şi terorism, anchetate de procurori specializaţi

El a menţionat că faptele de corupţie şi cele care ţin de criminalitate organizată şi terorism trebuie să fie anchetate de procurori specializaţi.

"Acest principiu trebuie respectat. Sub nicio formă nu vom admite ideea că aceste dosare care vizează magistraţii şi pot avea ca obiect fapte de corupţie să nu fie (...) anchetate de DNA. De fapt, una dintre mizele principale ale înfiinţării acestei secţii a fost tocmai aceea ca printr-un sistem foarte ingenios, dar parşiv, aş spune, pus la punct să fie trase către Secţia specială dosare de corupţie şi lucrul ăsta s-a întâmplat, au existat asemenea exemple. De aceea, este foarte important ca, oricare ar fi soluţia legislativă care este la îndemâna dumneavoastră, a parlamentarilor, să nu se atingă nimeni de competenţa DNA, pentru că asta ar înseamna să nu avem încredere într-o instituţie importantă a statului care a avut rezultate bune, cu toate criticile care au existat în spaţiul public. Este foarte important să nu existe argumentul pe viitor că, iată, magistraţii nu au încredere în această instituţie. Pe de altă parte, bilanţul a fost unul negativ, cu cheltuială foarte mare, cu rezultate slabe", a argumentat ministrul Justiţiei.

Stelian Ion a arătat că nu există un fenomen generalizat de corupţie în cadrul magistraturii.

"Sunt fapte izolate, dar ele nu pot fi acoperite, ele trebuie de către magistratură, de către justiţie descoperite şi deferite Justiţiei. Dincolo de asta, orice discuţie despre alte subiecte se vor purta pe baza amendamentelor. Guvernul susţine varianta în forma iniţială trimisă către Parlament, considerăm că aceasta este varianta cea mai corectă. Este la latitudinea dumneavoastră, a parlamentarilor, cum veţi vota. Cred că această Secţie specială trebuie desfiinţată", a concluzionat ministrul Justiţiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te