Tudorel Toader: OUG este o lege civilă, nu poate retroactiva. Procurorii DNA nu sunt afectați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.10.2018 - 10:25
Foto Inquam Photos

Ministrul Justiție a făcut duminică dimineață, pe Facebook, câteva „simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției”, pe care a adoptat-o guvernul Dăncilă la începutul săptămânii și care a dat peste cap DNA și DIICOT.

SHARE

„În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale”, situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal”, a scris Tudorel Toader, adresându-i se lui Klaus Iohannis, cel care i-a cerut vineri demisia din funcția de ministru al Justiției.

Tudorel Toader susține că în ordonanța de urgență adoptată luni de guvernul Dăncilă a preluat recomandările Comisiei de la Veneția.

„În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:
- se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
- se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
- se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;
- se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului Public”.

Citește și Tudorel Toader: Comisia de la Veneţia recomandă abrogarea problemei pensionării magistraţilor

Ministrul Justiției recunoaște că, în mod normal, această ordonanță de urgență ar fi trebuit să fie avizată de către Comisia de la Veneția, dar a scris că aceasta a reținut pozitiv câteva dintre prevederile actului: „Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.
În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018”.

În final, Tudorel Toader a precizat că ordonanța de urgență nu poate acționa retroactiv, deci nu sunt afectate DNA și DIICOT, pentru care exista riscul, dacă prevederile s-ar fi aplicat imediat, să rămână fără cea mai mare parte dintre procurrori. „OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii !
Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ. Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel”, a scris Tudorel Toader.

Citește și Iohannis consideră că OUG pe justiție „nu este calea bună”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te