Pensii parlamentare recuperate: Mădălin Voicu - 9.200 lei/lună, Văcăroiu - 5.000 lei, Sârbu - 5.600

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.07.2022 - 15:33
Pensii parlamentare recuperate: Mădălin Voicu - 9.200 lei/lună, Văcăroiu - 5.000 lei, Sârbu - 5.600 / Fanatik

În urma deciziilor Curții Constituționale, un număr de 67 de foşti parlamentari au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale pierdute în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament.

SHARE

În urma deciziilor Curții Constituționale, un număr de 67 de foşti parlamentari au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale pierdute în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament.

Newsweek România a verificat câteva din pensiile speciale ale foștilor deputați. Spre exemplu, Ilie Sârbu primea o pensie de 5.600 lei/lună. Nicolae Văcăroiu are o pensie anuală de 62.000 de lei, adică 5.000 lei/lună. Mădălin Voicu are o pensie de 110.00 lei pe an, adică 9.200 lei/an. 

Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

Newsweek România a verificat câteva din pensiile speciale ale foștilor deputați. Spre exemplu, 

Citește și: Sistemele antiaeriene ale Slovaciei au intrat în alertă după atacul cu rachete din vestul Ucrainei

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, este una ruşinoasă.

"Faptul că au fost anulate indemnizaţiile speciale e o dovada de voinţă politică a actualei majorităţi parlamentare. Declaraţii aţi mai avut până acum dar vot concret nu. Aşadar, voinţă a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos", a declarat Turcan.

Pe lista foştilor parlamentari cu pensii speciale se află şi angajaţi în diverse funcţii şi demnităţi la stat:

- Ilie Sârbu (trei mandate de senator, ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase şi Guvernul Boc) - în prezent este vicepreşedinte al Curţii de Conturi. În declaraţia de avere din 2022, el menţiona la capitolul venituri un salariu anual de 320.000 lei de la Curtea de Conturi, plus o pensie de 68.000 de lei, venituri mai mici faţă de anul anterior, când încasase şi 106.000 pensie de la Senat;

- Eugen Nicolăescu (cinci mandate de deputat PNL şi ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu) - ocupă în prezent postul de viceguvernator al Băncii Naţionale a României, calitate în care a încasat, conform declaraţiei de avere din 2021, venituri salariale anuale de peste un milion de lei (200.000 euro), la care se adaugă 32.159 lei de la Universitatea "Dimitrie Cantemir" (indemnizaţie profesor universitar, decan şi vicepreşedinte al consiliului de administraţie), 55.440 lei pensie limită de vârstă (doar pentru cinci luni din anul 2020), 42.350 lei (pentru ultimele patru luni ale anului 2020) - pensie de la Camera Deputaţilor şi 21.000 lei - chirie încasată pentru un apartament;

- Vasile Blaga - încasează un salariu lunar de peste 7.000 de euro de la Parlamentul European.

Tot pe lista foştilor parlamentari cu pensii speciale câştigate în instanţă se află oameni care au deţinut funcţii importante în statul român sau în partidele din care au făcut parte: Octav Cozmâncă (trei mandate de senator, fost ministru al Administraţiei şi secretar al PDSR pe vremea lui Ion Iliescu), Nicolae Văcăroiu (fost premier şi preşedinte al Curţii de Conturi), Adrian Severin (fost ministru de Externe, cinci mandate de deputat, fost europarlamentar, are o condamnare definitivă de 4 ani închisoare pentru corupţie), Norica Nicolai (fost europarlamentar), Dan Mircea Popescu (un mandat de deputat şi patru de senator PSD, fost ministru al Muncii), Irina Loghin (deputat şi senator între 2000 şi 2008 din partea PRM), Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te