VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.05.2022 - 11:57

O serie de provocări se petrec aproape zilnic în zona separatistă Transnistreană, alimentând temerile că Republica Moldova este pe „lista” Kremlinului în războiul pe care-l desfășoară în Ucraina.

SHARE

Așa-numitul „Ministerul Afacerilor Interne” al Transnistriei a anunțat miercuri că a primit avertizări cu bombă de la peste 20 de unități, scrie Evropeiska Pravda.

„Ministerul Afacerilor Interne” a comunicat că toate stațiile de autobuz din regiune, tribunalele din Tiraspol și Bender, clădirile administrației municipale din Rîbnița și Bender, mai multe școli, Institutul de Arte, Universitatea Șevcenko și celelalte sucursale ale sale au primit avertizări că au fost amplasate bombe, provocând panică în populație.

„Investigațiile au fost deja finalizate în majoritatea locurilor și nu au fost găsite dispozitive explozive”, a comunicat instituția.

Citește și

SLOVACIA: Toate sistemele defensive, în alertă după un atac rus ce a avut loc la 100 km de graniță

VIDEO Coridor spre Transnistria. Nave rusești au ajuns la gurile Dunării. Au fost distruse cu drona

La 22 aprilie, un general rus a declarat că sarcina trupelor sale în „faza a doua a operațiunii speciale” în Ucraina este să stabilească „controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei și să intre în Transnistria”. De atunci, „atacurile teroriste”, după cum anunță autoritățile, se țin lanț.

„Președinția” regiunii pare să se fi „înrolat” în operațiunea de răspândire a panicii nu numai la populația locală, ci și în rândul populației Moldovei.

Autoritățile transnistrene induc cetățenilor sentimentul că exploziile și atacurile teroriste vor fi la ordinea zilei iar indiciile pentru cine le comite „duc în Ucraina”. Pe de altă parte, oficialii ruși anunță că armata plănuiește să ajungă în Transnistria, unde are câteva unități militare staționate, pentru a-și uni forțele și a captura portul Odesa.

Portul Izmail, de pe brațul Chilia al Dunării, „țintă legitimă” a Rusiei

Însă, principala amenințare nu este un atac din Transnistria asupra Odesei, după cum anunță oficialii militari ucraineni, ci o posibilă invazie rusă a Transnistriei și a Moldovei, dinspre sud, care ar complica semnificativ situația de pe front, întrerupând accesul Kievului în sud, spre Odesa, incluzând și Izmail, cel mai mare port ucrainean din Delta Dunării, pe brațul Chilia, granița naturală dintre România și Ucraina.

Izmail este un centru al industriei de prelucrare a alimentelor și acum, în război, de export al cerealelor, despre care Ministerul rus de Externe a susținut că este un punct principal de intrare al armelor occidentale în Ucraina și, deci, este „țintă legitimă”.

SUA și NATO se așteaptă la noi provocări în Transnistria care să justifice prezența mai multor trupe ruse.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te