Surse G4Media: Secţia Specială a scos la concurs şapte posturi de procuror, dar nu au candidați

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.10.2019 - 13:52

Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat pe 15 octombrie concursul pentru numirea a şapte procurori cu funcţii de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Termenul limită a expirat ieri și s-a înscris un singur candidat.

SHARE

Lista cu cei înscrişi se va afişa pe 31 octombrie. Secția specială a fost criticată în ultimul raport MCV al Comisiei Europene, dar și de Comisia de la Veneția și GRECO. Atât liberalii cât și USR/PLUS au promis desființarea ei, potrivit G4media.

Printre condiţiile impuse de CSM procurorilor doritori sunt:

a) să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani
b) să aibă o vechime efectivă de cel puţin 18 ani în funcţia de procuror
c) să aibă o bună pregătire profesională
d) să aibă o conduită morală ireproşabilă

Unicul candidat înscris este Mariana Ivaniuc, în vârstă de 64 de ani, de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, care, în mare parte din carieră, a fost procuror de şedinţă, potrivit aceloraşi surse. În prezent, SIIJ este reprezentat în instanţă de procurori din cadrul Parchetului General.

Lipsa de interes din sistem sunt de părere că structura de parchet este lipsită de credibilitate şi că magistraţii nu doresc să îşi asocieze cariera cu această structură.

„Este mai mult decât evident scopul pentru care a fost creată şi modul în care este folosită, aşa că niciun procuror nu doreşte să îşi asocieze cariera cu această structură. Impunerea unei vechimi în mod aleatoriu de 18 ani este menită sa facă nefuncţională orice structură. Nici măcar bonusurile lor financiare nu sunt suficiente pentru a atrage oameni.” a precizat un procuror potrivit sursei citate.

Secţia specială a fost vedetă negativă în ultimul raport MCV, publicat în urmă cu o săptămână. SIIJ este acuzată că a intervenit pentru a schimba cursul unor anchete sau a demarat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor sistemului judiciar.

Şi Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) a criticat secţia într-un raport făcut public în vară. Structura de parchet a fost catalogată ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -