După adoptarea OUG, Tudorel Toader a declarat că nu a mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia proiectul legislativ. „Nu am mers nici pentru a solicita şi a lua aprobare pentru aceste soluţii, nici pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară”, a declarat ministrul Justiției.
Ce se modifică în statutul judecătorilor
Ministrul Tudorel Toader a propus modificarea și completarea articolelor 44 și 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Conform noilor reglementări aduse la articolul 44, magistrații care doresc să fie numiți în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții: „să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduit morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către secția pentru procurori a CSM”.
La articolul 54 s-a modificat vechimea minimă pentru cei care vor să ocupe funcțiile de șefi și adjuncți la Parchetul General, DNA și DIICOT. Conform OUG, vechimea minimă a crescut de la 10 la 15 ani în funcția de judecător sau procuror. Aceștia pot fi numiți pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Vechimea pentru procurorii DIICOT și DNA
Una dintre principalele schimbări prevede că procurorii de la DNA și DIICOT trebuie să aibă o vechime în magistratură de minim 10 ani. Această decizie ar putea să o afecteze pe procurorul Alexandra Carmen Lăncrăjan, cea care coordonează ancheta în dosarul Dragnea - Tel Drum, pentru că are doar opt ani experiență.
Astfel, conform modificărilor aduse legii 304/2004 privind organizarea judiciară, procurorii care vor să lucreze în cadrul DNA și DIICOT trebuie să îndeplinească cumulative mai multe condiții, printre care și vechimea minimă de 10 ani în magistratură. În aceeași situație ca procrorul Lăncrăjan se află și procurorul Jean Uncheșelu, care și-a început cariera în 2009.
„Prevederile prezentei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea și completarea Legii 304/2004 și a Legii 317/2004, intră în vigoare la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României”, se menționează în ordonanță.
Pensionarea anticipată din 2020
Magistrații nu se vor mai putea pensiona anticipat până la finalul anului 2019. Ministrul Toader a menționat că: „Comisia de la Veneţia ar spune că ar fi o problemă dacă magistraţii s-ar pensiona la 20 de ani de muncă efectivă, am înţeles că ar fi vorba de 2.100. Asta nu înseamnă că toţi s-ar pensiona în aceeaşi zi. Propunerea a venit de la CSM, CCR a validat, Comisia a spus că este o problemă, pentru că s-ar crea un deficit de personal. Atunci, pentru a ţine echilibrul, pentru a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia, am decis amânarea pânî la finalul lui 2019, să vedem câţi se pensionează, câţi intră în sistem şi la finalul anului viitor se va decide”.
Complet de apel format din trei judecători
Ordonanta de urgență mai prevede că judecarea apelurilor de completuri formate din trei judecători va începe în cazul proceselor care vor fi înregistrate de la 1 ianuarie 2020.
„Se prevede ca pe viitor apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători. Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat în scris Ministerului Justiției cerând să amânăm intrarea în vigoare a acestei dispoziții, pentru că n-au cum să constituie completuri din trei în condițiile în care deja au deficit de judecători”, a spus ministrul Tudorel Toader.
Citește și OUG pe justiție poate elimina toți procurorii sub 40 de ani din DNA și DIICOT