Noul secretar de stat de la MJ consideră că femeile magistrat sunt „o vulnerabilitate a justiției”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.05.2019 - 17:55
Sursa foto: Luju.ro

Judecătorul Ion Popa, apropiat al Rodicăi Stănoiu, proaspăt numit secretar de stat la Ministerul Justiției, a scris, în 2013, un studiu în care a susținut că femeile judecător sau procuror reprezintă o vulnerabilitate pentru justiție.

SHARE

Studiul lui Ion Popa, publicat în numărul 7 din 2013 al revistei „Curierul judiciar”, trece în revistă vulnerabilitățile justiției și enumeră, printre altele, „femeia magistrat”.

În opinia judecătorului Popa, judecătoarele și procuroarele „au puține opțiuni decente de cuplu” și așa acceptă o „propunere de nerefuzat” din partea unui bărbat care pare „să nu fie interesat de aspectele vieții profesionale ale femeii judecător/procuror” , iar, pentru a nu-și pierde statutul pe care i-l oferă bărbatul „judecătoarea/procuroarea este dispusă la compromisuri profesionale”. 

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Viorica Dăncilă și șefa ANES, Grațiela Drăghici (cunoscută în spațiul public mai ales pentru gafa cu femeia-motostivuitor), la semnarea parteneriatului pentru implementarea proiectului Venus, în valoare de 11 milioane de euro. Proiectul își propune realizarea de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice

Citește și: VIDEO Dăncilă, o nouă gafă: „Victemele” violenței domestice

„În acest context restrictiv, femeia judecător/procuror are foarte puține opțiuni decente de cuplu și tocmai de aceea vulnerabilitatea sa se concretizează în fața unei eventuale propuneri de nerefuzat venită din partea unui bărbat care: are posibilități financiare, normal fizic, are aparent însușiri morale și afective de apreciat, atent, tandru, receptiv, are un cerc relațional de invidiat, acces, eventual, în cercuri diverse ale lumii artistice, sportive, politice, etc. și mai ales, nu pare a fi interesat de aspectele vieții profesionale ale femeii judecător/procuror. Acceptând o astfel de relație care îi asigură un cel puțin rezonabil nivel de trai, un tonus deosebit în rândul colegilor, o viață socială de o mare diversitate, preocupări recreative acaparante, toate fără costuri financiare, un loc central de interes din partea partenerului și/sau a grupului, ținta devine dependentă și în același timp temătoare că ar putea pierde un atare statut, eventualitatea revenirii la situația anterioară relației devenind greu sau imposibil de conceput. Este motivul pentru care la acest moment al relației judecătoarea/procuroarea este dispusă la compromisuri profesionale pe care mesianicul partener i le propune gradual (procedeul „startului mic” prin tehnica „aruncarii mingiei joase-low-balling, ori tehnica „piciorului în usa”), relația capătă progresiv valențe infracționale, finalul fiind previzibil”, potrivit unui fragment din studiul pe care l-au publicat Lumea Justiției și Juridice.ro. 

Judecătorul Ion Popa a fost numit miercuri de premierul Viorica Dăncilă secretar de stat în Ministerul Justiției, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Ion Popa a mai fost promovat în Ministerul Justiției în 2002, de Rodica Stănoiu. În 2005, Popa a fost numit secretar general al CSM - numire calificată drept „o rușine” de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, potrivit Hotnews. 

În 2014, Ion Popa i-a criticat dur pe magistrații care se întâlnesc cu diplomații străini, într-un alt studiu, publicat în Revista română de dreptul muncii, citată tot de Luju.ro: „"Timidul Stat Roman" trebuie sa ia pozitie in fata unor astfel de invitatii si sa nu mai permita magistratilor sa puna piciorul in ambasade, in baza legii care interzice acestora sa desfasoare activitati cu caracter politic (...) ambasadorii sau ceilalti diplomati straini nu sunt juristi, oameni de drept in sensul stiintei dreptului, cu care reprezentantii justitiei romane sa poata eventual schimba idei profesionale ori sistemice”. 

Cariera lui Ion Popa

1989-1990: judecător stagiar, Judecătoria Buftea, Sectorul Agricol Ilfov;
1990-1994: judecător definitiv, Judecătoria Buftea, Sectorul Agricol Ilfov;
1994-1996: judecător Tribunalul Bucureşti;
1996-2001: preşedinte Judecătoria Buftea, Sectorul Agricol Ilfov;
2001-2002: inspector general judecătoresc în cadrul Inspecţiei Generale din Ministerului Justiţiei;
2002-2004: director Direcţia Organizare Judiciară, resurse umane şi statistică judiciară din Ministerului Justiţiei;
2005: secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii;
mai 2005-2016: judecător Curtea de apel Bucureşti. (sursa: Juridice.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te