Procesele civile se vor putea desfășura online, potrivit unui proiect de lege

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 19.11.2020 - 11:56
Guvernul a adoptat un proiect de lege care permite desfășurarea proceselor civile în online/FOTO: Pixabay

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri seară, 18 noiembrie 2020, proiectul de lege privind unele noi măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al Guvernului. Conform comunicatului, procesele civile se vor putea desfășura online.

SHARE

Una dintre principalele modificări se referă la posibilitatea audierii părților din procesele civile prin videoconferință. Acest lucru era posibil doar în cazurile penale.

”Prezentul proiect de lege a fost supus dezbaterii publice încă din data de 8 septembrie 2020, fiind elaborat exclusiv pentru suplinirea unei practici neunitare constatate la nivelul instanțelor în ceea ce privește, spre exemplu, stabilirea cauzelor judiciare urgente, restrângerea temporară și pentru motive justificate a activității secțiilor/instanțelor judecătorești, modul de organizare a activității cu publicul, programul de lucru al compartimentelor auxiliare, extinderea posibilității de desfășurare a ședințelor de judecată prin mijloace de telecomunicație audiovizuală și în materie civilă, condițiile în care activitatea poate fi restricționată, modul de valorificare a resurselor umane aflate la dispoziția instanțelor”, a precizat Ministerul Justiției, a scris g4media.ro.

”Întreg acest demers a urmărit crearea unui cadru unitar și coerent în ceea ce privește organizarea activității desfășurate la nivelul organizațiilor judiciare, în condiții de criză sanitară în scopul respectării dreptului de acces la justiție al cetățenilor, având în vedere că exigențele de rang constituțional și convențional interzic afectarea acestui drept, chiar și în situațiile excepționale, precum cele generate de pandemie, instanțele judecătorești neputându-și întrerupe/sista activitatea, precum nici organele de cercetare și urmărire penală”, a mai spus Ministerul Justiției.

Ministerul Justiției atrage atenția că magistrații aveau deja instrumente pentru combaterea pandemiei.

”Pe pagina de internet a Ministerului Justiției a fost publicat documentul de politică publică elaborat de Ministerul Justiției – ”Justiția în pandemie” –  Recomandări pentru armonizarea regulilor de prudență sanitară în sediile instanțelor și parchetelor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.