Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, luni, că au fost clasate de Comisia Europeană două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligaţii prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului şi la mandatul european de arestare.
"Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv şi Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a Legilor 306/2022 şi 68/2023.
În cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorectă a unor prevederi privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre, măsurile naţionale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiţiei.
Citeşte şi: Juventus îi va prelungi contractul tânărului Radu Drăgușin, noua descoperire a echipei
Mulţumesc tuturor specialiştilor din Ministerul Justiţiei care au lucrat la acest proiect", a transmis Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.
Sunt necesare încă două acțiuni
Potrivit lui Gorghiu, există alte două acţiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei.
"Prima se referă la Decizia-cadru privind rasismul şi xenofobia. La 28 iunie, a fost pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului penal. În toamnă, acest proiect trebuie să intre în Parlament, asumat de Guvern.
Citește și: NATO și Rusia aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, punct fierbinte al posibilei confruntări
O altă cauză se referă la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale şi procedurilor privind mandatul european de arestare.
Vom prezenta în curând soluţiile propuse de specialişti pentru a soluţiona şi această problemă. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte rolul în ceea ce priveşte pregătirea măsurilor necesare pentru modernizarea legislaţiei şi îndeplinirea obligaţiilor României, ca stat membru UE", a explicat Alina Gorghiu.