NATO și Rusia aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, punct fierbinte al posibilei confruntări

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.07.2023 - 10:19
NATO și Rusia, aproape de un conflict deschis (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: defense.post

NATO și Rusia, aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, un punct fierbinte al posibilei confruntări, potrivit analiștilor militari. După întrunirea NATO de la Vilnius, un „accident” poate atrage inclusiv țări NATO în războiul Rusia-Ucraina.

SHARE

NATO și Rusia, aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, un punct fierbinte al posibilei confruntări, din cauza Crimeii, un obiectiv foarte important atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia, care ar fi capabilă să recurgă la arme nucleare dacă va fi în situația să piardă Crimeea din cauza armelor sofisticate date de Occident Kievului.

Dacă Ucraina început să amenințe controlul Moscovei asupra Crimeii, dacă NATO ar închide exclava rusă Kaliningrad, dacă Grupul Wagner  se aventurează dincolo de Belarus, în Polonia sau Lituania vecine, toate acestea sunt potențiale puncte de aprindere pentru escaladare și se întind de la Marea Neagră până la Arctica.

NATO și Rusia aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, punct fierbinte al posibilei confruntări

Când Rusia a invadat Ucraina, a invocat ca motiv necesitatea de a împiedica extinderea NATO la ușa sa.

Peste 500 de zile de război, s-a întâmplat exact opusul. Finlanda s-a alăturat în aprilie,  - adăugând 1.300 de kilometri de graniță terestră directă - și acum este stabilit un loc și pentru Suedia.

La Vilnius, Lituania, pe lângă asigurarea continuității fluxului de arme și ajutor către Kiev, membrii NATOau convenit să stabilească o „cale pe termen lung” pentru a admite țara în alianță.

Aceasta a fost mult timp o linie roșie pentru Vladimir Putin. Trecerea acesteia, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a vorbit în ajunul summitului, ar atrage „consecințe foarte, foarte negative”.

Sceptrul unei confruntări la scară largă între Rusia și NATO a fost ridicat din nou. 

Decizia președintelui american Joe Biden de a trimite muniții cu dispersie – care răspândesc bombe pe o zonă largă care poate rămâne periculoasă la sol ani de zile, a înfuriat Rusia, care, iarăși, a promis „consecințe”.

Situația actuală la centrala nucleară Zaporojie este o altă sursă majoră de risc.  Într-o postare Telegram, purtătoarea de cuvânt a Monisterului rus de Externe, Maria Zaharova, a sugerat că Zaporojie ar trebui să fie o „preocupare cheie” la summitul de la Vilnius, susținând că „marea majoritate a membrilor alianței se vor afla în zona de impact direct” a oricărui accident potențial.

Experții sunt însă mai preocupați de alte scenarii.

Dr. Patrick Bury, profesor principal de securitate la Universitatea din Bath, specializat în război și combatere a terorismului, a declarat pentru Express.co.uk că Marea Baltică și Polonia, toate statele membre ale NATO, sunt potențial îngrijorate de incursiunile Grupului Wagner din Belarus și de felul cum ar răspunde NATO la asta? Pentru că Rusia ar nega că este oficial.

Crimeea, obiectiv crucial atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia

„Un alt scenariu ar fi dacă Ucraina ar obține o descoperire în sud, iar armata rusă începe să se prăbușească sau este forțată să se retragă, iar Ucraina intră în raza Crimeii și poate chiar să se pregătească să recupereze Crimeea? Aceasta devine o linie roșie pentru Rusia. Dacă armata lor se prăbușește și pur și simplu nu o mai pot redresa, își pot aduce forțele nucleare la pregătire.”

Teheranul a construit deja o fabrică de drone în Rusia și acestea reprezintă o forță letală de rezervă a Rusiei, pe care o va folosi în primă instanță pentru a respinge tentativele de preluare a Crimeii.

Deja a existat un incident riscant, când avioane rusești au atacat o dronă americană ce zbura în regiune în cadrul unei patrule regulate a spațiului aerian internațional deasupra Mării Negre,.

Rusia susține că această zonă și, prin urmare, activitățile dronei, se încadrează în sfera războiului din Ucraina.

Analiștii sugerează o posibilă direcție a luptei îndreptându-se spre Marea Neagră și mai aproape de zonele Crimeii.

Întrebarea este unde va avea loc următoarea bătălie importantă. Este foarte posibil să fie o schimbare din locațiile cheie contestate către zonele deja problematice ale Crimeii și Mării Negre.

Mathieu Boulegue, cercetător consultant la Programul Chatham House pentru Rusia și Eurasia, avertizează asupra „riscului de calcul greșit”.

„Ar putea izbucni un conflict pe flancul de est sau de nord, de exemplu, sau chiar în Marea Mediterană. Acest lucru ar putea avea forma unui accident între o navă de război NATO și un avion rusesc – care se prăbușește peste aceaasta din cauza unei greșeli de calcul sau din cauza unui pilot înfierbântat.”

Cine va câștiga

Astfel de incidente nu duc automat la al Treilea Război Mondial, ci ar putea intensifica mai degrabă nivelurile de ostilitate, o degenerare într-un conflict mai larg.

Unde ar putea fi acestea? James Black, director adjunct la departamentul Apărare și Securitate la RAND Europe, spune că există o serie de puncte de aprindere, cum ar fi exclava Kaliningrad,  sau alte puncte la granițele NATO cu Rusia ce tocmai au fost extinse enorm de la aderarea Finlandei la Alianță.

Citește și: Șeful NATO: O victorie a lui Putin, ”cel mai mare risc” al războiului din Ucraina

Armata rusă și-a îmbunătățit strategia în ultimul timp, dar, dacă ar lupta în felul în care a luptat în primele luni ale invaziei în Ucraina, forțele NATO le-ar „mesteca și le-ar scuipa”, în primul rând datorită unei mai bune informații, țintire și putere aeriană, sunt de părere experții.

În timp ce armatele NATO sunt intacte, odihnite și susținute de cheltuieli mai mari, armata Rusiei a fost sever uzată în ultimul an de conflict.

Citește și: UE va oferi „obligații de securitate” pentru Ucraina. NATO nu s-a hazardat cu invitația de aderare

„Securitatea Europei depinde, prin urmare, de dacă și când Ucraina prevalează asupra Rusiei, precum și de lecțiile pe care Kremlinul le trage din invazia sa rătăcită și de cât de repede se reînarmează Rusia, având în vedere impactul continuu al sancțiunilor economice”, a subliniat Black.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te